Ana SayfaCezaevleri‘Corona’ önlemleri: Okullar tatil ediliyor, maçlar seyircisiz oynanacak

‘Corona’ önlemleri: Okullar tatil ediliyor, maçlar seyircisiz oynanacak

HABER MERKEZİ – Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının tespit edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda virüsle mücadele amacıyla bir dizi önlem alındı. Buna göre okullar, 16 Mart itibarıyla bir hafta, üniversiteler ise 3 hafta süreyle tatil edilecek. Ayrıca spor müsabakaları Nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanacak.

Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının tespit edilmesi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsü pandemi olarak nitelendirmesi ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Covid-19 salgınına ilişkin toplantı düzenlendi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, virüsle mücadele kapsamında alınan önlemleri açıkladı:

  • İlk ve orta okullar ile liseler, 16 Mart itibarıyla bir hafta tatil edilecek.
  • Öğrenciler, 23 Mart’tan itibaren bir hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam edecekler.
  • Üniversiteler, 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil.
  • Kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışı izne tabi olacak.
  • Spor müsabakalarının Nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması karar verildi.

Yurt dışı seyahatlerinin ertelenmesi tavsiyesinde bulunan Kalın ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı programlarını da bir müddet ertelendiğini açıkladı.

Yüksek Öğretim Kurumu’ndan (YÖK) üniversitelerde eğitime ara verilmesine ilişkin yapılan açıklamada ise “Üniversitelerdeki idari ve akademik personele tatil olmayacak. Virüsün Türkiye’deki seyrine göre bu konu yeniden değerlendirilecek” denildi.

Açıklamada, “Üniversitelerde 16 Mart’ta başlayacak tatil süresince online ve uzaktan eğitimle ders yapılmayacağı; tatil süresince konferans, panel, sergi, toplantı, çalıştay, kongre gibi etkinliklerin de düzenlenmeyeceği” ifade edildi.

Eğitim Bakanı’ndan uzaktan eğitim açıklaması

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk da Corona’ya karşı alınan tedbirlerin detaylarına ve uzaktan eğitim sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı.

23 Mart’tan itibaren ders ortamını evlere taşınacağını ve “Öğrencilerimizin eğitimine uzaktan devam etmesini sağlayacağız” diyen Selçuk’un açıklamaları özetle şöyle:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz olarak sunduğu uzaktan öğrenme sistemiyle dünyada ilk kez ulusal ölçekte özel olarak hazırlanan televizyon, internet ders programlarıyla model ülke olmaya hazırdır.
“Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi sağlanacaktır.
“Haftalık ders programları yapılandırılarak, EBA ile internet üzerinden, TRT ile televizyondan gerekli telafi eğitim desteği sunulacak.
“Eğitim Bilişim Ağı tümüyle yenilenen yüzüyle bu süreçte de önemli bir rol üstlenerek ders ortamını evlere taşıyacak.
“Öğrencilerin sınavları dahil hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken her türlü senaryolar hazır.”

Selçuk ayrıca, MEB’e bağlı tüm ana sınıf ve kreşlerin de Corona virüsü önlemleri kapsamında tatil edildiğini bildirdi.

Cezaevlerindeki önlemler

Öte yandan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, düzenlediği basın toplantısında cezaevlerinde alınan önlemlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Şu ana kadar cezaevlerinde Corona virüsü testi pozitif çıkan tutuklu veya hükümlünün bulunmadığını söyleyen Adalet Bakanı, cezaevlerinde uygulanan tedbirleri şöyle sıraladı:

“Kuruma ilk kabul işlemleri esnasında hastalık belirtisi gözlemlenen tutuklu ve hükümlüler, hastanelere sevk edilerek, sağlık raporları doğrultusunda ceza infaz kurumlarına kabul edilmektedir.
“İlk kabul işlemleri, tutuklu ve hükümlülerin son dönemde yurt dışına gidip gitmediği kolluk marifetiyle tespit edildikten sonra yapılmaktadır.
“Yüksek ateş, öksürük gibi rahatsızlıkları gözlemlenen tutuklu ve hükümlülerin, gecikmeksizin hastaneye sevki sağlanmakta, tedavileri tamamlanan ve test sonuçları negatif çıkanlar kuruma kabul edilmektedir.
“Hastalık belirtisi gözlemlenmeyen ilk kez kuruma gelen tutuklu ve hükümlüler ise imkanlar dahilinde 14 gün süreyle ayrı bir bölümde tutulmaktadır.
“Son dönemde yurt dışına çıkmış olan yabancı ve Türkiye vatandaşı ziyaretçilerin tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etmesine izin verilmemektedir.
“Gerekli görüldüğü takdirde açık görüş dahil bütün ziyaretlerin kademeli olarak sınırlandırılması planlanmaktadır.
“Bütün ceza infaz kurumları için yeteri kadar ateş ölçer, dezenfektan ve temizlik malzemesi temin edilmiş olup salgın ihtimaline karşı bütün ceza infaz kurumlarında ilk müdahale esnasında gerekli olan tulum, maske, eldiven, gözlük, galoş, bone ve sıhhi önlük ihtiyacı giderilmiştir.”

Corona virüsüne dair hazırladığımız haberlerin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

Kitlesel Newroz kutlamaları ‘Corona’ nedeniyle iptal edildi




Önceki Haber
'Casusluk' ile suçlanan avukata ilk duruşmada tahliye
Sonraki Haber
Mısır'da sağanak ve kum fırtınası: En az beş kişi hayatını kaybetti