Ana SayfaDünyaCorona virüsü: Dünya genelinde son durum ne?

Corona virüsü: Dünya genelinde son durum ne?

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 100 ülkeye yayılan yeni tip Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 500’ü aştı, vaka sayısı ise 100 binin üzerinde. Salgının yayılma hızı başta İtalya, İran ve Güney Kore olmak üzere birçok ülkede artış eğiliminde. Dünya genelindeki son durumu aktarıyoruz.

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan, Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsüne bağlı ölümlerin sayısı da vaka sayısı da artıyor.

Corona virüsü Antarktika hariç tüm kıtalara ve 90 civarındaki ülkeye yayılmış durumda.

Toplam vaka sayısı 102 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 3 bin 500’ü aştı.

Ölümlerin çoğu Çin anakarasında yaşanırken, ülkede yeni Corona virüsünün yayılışının kontrol altında olduğu görülüyor.

Çin’den sonra ölümlerin en çok yaşandığı ülkeler ise İtalya, İran ve Güney Kore.

Çin’de karantina için kullanılan otel çöktü

Öte yandan Çin’in Fujian eyaletindeki Quanzhou şehrinde Corona virüsü hastalarının karantinası için kullanılan bir otelin çökmesi üzerine 70 kişinin enkaz altında kaldığı bildirildi.

Yerel yönetimin yaptığı açıklamaya göre, akşam saatlerinde otelin çökmesi üzerine yapılan arama kurtarma çalışmalarında 23 kişi kurtarıldı.

Otelin neden çöktüğüne dair bir bilgi yok.

Dünya çapında son durum

Johns Hopkins Üniversitesi’nin Covid-19 salgınını izleyen merkezinin verilerine göre, saat 18:03 itibariyle bazı ülkelerdeki Corona virüsü vakaları ve buna bağlı ölümler:

  • Çin: 80.651 vaka / 3.070 ölüm
  • Güney Kore: 7.041 vaka / 44 ölüm
  • İtalya: 4.636 vaka / 197 ölüm
  • İran: 5.823 vaka / 145 ölüm
  • Fransa: 716 vaka / 11 ölüm
  • Almanya: 670 vaka / Ölüm yok
  • Japonya: 420 vaka / 6 ölüm
  • İspanya: 401 vaka / 5 ölüm
  • ABD: 338 vaka / 14 ölüm
  • İsviçre: 214 vaka / 1 ölüm
  • Hong Kong: 107 vaka / 2 ölüm
  • Britanya: 164 vaka / 2 ölü
  • Hollanda: 128 vala / 1 ölü
  • Avustralya: 63 vaka / 2 ölüm
  • Irak: 48 vaka / 4 ölüm
  • Tayland: 48 vaka / 1 ölüm
  • Tayvan: 45 vaka / 1 ölüm
  • San Marino: 23 vaka / 1 ölüm
  • Filipinler: 6 vaka / 1 ölüm

Virüs vakalarının görüldüğü diğer ülkeler ise şöyle:

Norveç, Kuveyt, Bahreyn, Malezya, Hollanda, İsveç, Kanada, Avusturya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İzlanda, Belçika, Vietnam, Umman, İsrail, Lübnan, Cezayir, Macau, Ekvador, Danimarka, Hırvatistan, Yunanistan, Çekya, Katar, Finlandiya, İrlanda, Belarus, Pakistan, Portekiz, Meksika, Romanya, Senegal, Brezilya, Yeni Zelanda, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, Endonezya, Macaristan, Estonya, Mısır, Litvanya, Kamboçya, Arjantin, Suudi Arabistan, Slovenya, Kuzey Makedonya, Afganistan, Dominik Cumhuriyeti, Ukrayna, Lihteştayn, Foroe Adaları, Lüksemburg, Andora, Nijerya, Şili, Fas, Nepal, Ürdün, Polonya, Letonya, Tunus, Sri Lanka, Bosna Hersek, Güney Afrika, Filistin, Kosta Rika, Butan, Kolombiya, Vatikan, Togo, Kamerun.

ABD’de Corona virüsü

ABD’nin California eyaleti açıklarındaki 3 bin 500 kişilik yolcu gemisinde yapılan testlerde 21 kişide yeni tip Corona virüsü tespit edildi.

‘Grand Princess’ adlı yolcu gemisindeki duruma ilişkin açıklamayı ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptı.

Pence, gemide ilk etapta 46 kişiden alınan örnekler üzerinde yapılan testler sonucu 19’u mürettebat ikisi yolcu olmak üzere, toplam 21 kişide testlerin pozitif çıktığını söyledi.

Tedbirlerin alındığını ve gemiyi ticari olmayan bir limana götüreceklerini kaydeden Pence, tüm yolcuların testten geçirileceğini de ifade etti.

Şu ana kadar bir kişinin Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği California eyaletinde olağanüstü hal ilan edilmişti.

ABD’nin Pensilvanya eyaletinin Bucks County bölgesinde ise Corona virüsü nedeniyle beş okulun önlem amaçlı kapatıldığı açıklandı.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’ni ziyaret ederek Covid-19’a karşı alınan tedbirlerle ilgili bilgi alan Başkan Donald Trump, “Bu tür bir şeyin ne zaman patlak vereceğini bilemezsiniz. Ama virüsle ilgili her şeye hazırlıklıyız” açıklamasında bulundu.

NBA’de maçların seyircisiz oynanması gündemde

Corona virüsü salgını nedeniyle Kuzey Amerika Profesyonel Basketbol Ligi (NBA) karşılaşmaların seyircisiz oynanması gündemde.

ESPN televizyonunun aktardığına göre NBA yönetimi, ligde mücadele veren 30 takıma bir uyarı metni göndererek, önümüzdeki günlerde müsabakaların seyircisiz oynanma olasılığına hazır olunmasını talep etti.

İlgili mektupta ayrıca, takımların gerekli formaliteleri tamamlamaları talep edildi.

NBA yönetiminin kulüplere gönderdiği mektuba göre, maçların seyircisiz oynanması kararlaştırıldığı takdirde, salona müsabakalar için orada bulunması şart olan kişiler dışında kimse giremeyecek.

DSÖ’den ülkelere ‘Corona’ çağrısı

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Corona virüsünün dünya genelinde hızla yayılmasına ilişkin, “Ülkeleri, her bir vakayı bulmaya, test etmeye, izole etmeye, tedavi etmeye ve her temasın izini sürmeye çağırıyoruz” dedi.

Ghebreyesus “Covid-19 vakaları arttıkça, tüm ülkelere ‘sınırlandırmaları’ en yüksek öncelikleri haline getirmelerini öneriyoruz” çağrısında da bulundu.

“Covid-19 salgınını yavaşlatmak hayat kurtarıyor ve ayrıca (aşı bulunması için) hazırlık, araştırma ve geliştirme için zaman kazandırıyor. Her bir gün salgını yavaşlatabilirsek bu, hastanelere vakaya karşı hazırlıklarını tamamlayabilmeleri için başka bir gün kazandırılması anlamına geliyor.”

Gazete Karınca, AFP, Sputnik, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
8 Mart: Batman'da ulaşım kadınlara ücretsiz
Sonraki Haber
Tarihe bir itiraz: Kürt Kadınları Teali Cemiyeti – Rojda Yıldız