Ana SayfaDünya‘Corona’ yayılıyor, mültecilerin hayatı hiçe sayılıyor

‘Corona’ yayılıyor, mültecilerin hayatı hiçe sayılıyor

ATİNA – Corona virüsünün hızla yayıldığı Yunanistan’a Türkiye’nin 27 Mart’ta “sınırları açıyoruz” açıklamasının ardından ulaşabilen mülteciler, salgın riskine karşı hiçbir önlemin alınmadığı bir gemide gözaltında tutuluyor. 574 mülteci sekiz portatif tuvaleti paylaşmak zorunda ve tuvaletlerin çoğunda su ve sabun yok.


Haber: Çağdaş Kaplan


Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) karşı bir koz olarak mültecileri sınıra taşıması, Yunanistan’ın ise sınırları kapatıp iltica hakkını askıya almasıyla birlikte sınırın her iki tarafında da büyük bir insani kriz yaşanıyor.

Her iki ülkede de Corona virüsü (Covid-19) vakalarının görülmesiyle birlikte merak edilen sorulardan biri de her iki tarafta da mültecilerin virüse karşı korunması için hükümetlerin herhangi bir önlem alıp almadığı.

Sınırlarına binlerce özel harekat polisi yığan Yunanistan ve Türkiye hükümetleri bu konuda ne tür önlemler aldı/almadı ve mültecilerin yaşam koşulları neler? Sınırın Yunanistan tarafından duruma bakmaya çalıştık.

Lesvos limanında mülteciler için ‘işkence’ gemisi

Türkiye’nin 27 Şubat’ta ‘kapıları açmasının’ ardından Ege Denizi üzerinden Yunanistan’ın Lesvos (Midilli) Adası’na ulaşabilen 574 mülteci geldikleri günden bu yana ada limanından çıkamadı.

574 mültecinin büyük çoğunluğu 10 gündür Yunanistan ordusuna ait bir savaş gemisinin içinde tutuluyor. Mültecilerin bir kısmı ise limana yakın bir bölgeye getirilen otobüslerin içinde kalıyor.

Mülteciler ayrıca Yunanistan hükümetinin yasadışı bir şekilde iltica başvurularını askıya alması nedeniyle iltica talebi hakkını da kullanamıyor.

Mültecilere yasal destek sağlayan bir sivil toplum kuruluşu olan Legal Centre Lesvos’un dün açıkladığı rapora göre adaya ulaşabilen mülteciler donanma gemisinin gelişinden önce limanda günlerce beton zeminde ve barınak olmadan kalmaya zorlandı.

Rapora göre limanda 574 mülteci için sekiz portatif tuvalet var, bu tuvaletlerin birçoğunda su akmıyor, tuvalet kağıdı ve sabun yok. Bu durum raporda “insanlık onuruna şiddetli bir saldırı olarak tanımlanabilecek koşullar” olarak nitelendiriliyor.

Legal Centre Lesvos’un raporuna göre aralarında, hamile kadınlar, refakatsiz çocuklar ve bebeklerin de bulunduğu 574 mülteci için hiçbir sağlık hizmeti yok. Sadece acil durumlarda hastaneye sevkler gerçekleştiriliyor.

Hamile kadınlar şimdiye kadar hiçbir sağlık kontrolünden geçirilmedi. Gemidekilere günde iki kez yemek, bebeklere ise günde yalnızca bir kez süt veriliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar: Moria boşaltılmalı

Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar, ülkedeki Corona virüsü salgını ve adada bir kişide virüs tespit edilmesinin ardından bir açıklama yaptı.

Kapasitesi 3 bin olmasına rağmen 17 bini aşkın mültecinin tutulduğu Moria Kampı’nın koşullarına dikkat çeken Sınır Tanımayan Doktorlar, salgın tehdidinin çok ciddi olduğu uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Kampların tahliyesi her zamankinden daha acil hale geldi” denildi.

“1.300 kişi için sadece bir su musluğu var ve sabun yok. Beş veya altı kişilik aileler 3 metrekareden fazla olmayan alanlarda uyumak zorunda” denilen açıklamada, Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Yunanistan Tıbbi Koordinatörü Dr. Hilde Vochten’in “Bu, virüsün yayılmasını önlemek için sık sık el yıkama ve sosyal uzaklaştırma gibi önerilen önlemlerin imkansız olduğu anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi.

Yunanistan’da son durum

Öte yandan adada 3 gün önce bir süpermarkette çalışan bir kişide Covid-19 testi pozitif çıktı.

Ülkede bir kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken, virüs tespit edilenlerin sayısı da 190’a yükseldi.

Corona virüsü salgının olduğu bir ülkede hem yeni gelen mültecilerin tutulduğu limanda hem de Moria Kampı’nda mültecilerin böylesi insanlık dışı koşullar altında tutulması, Yunanistan hükümeti tarafından mültecilerin hayatlarının nasıl hiçe saydığının açık bir fotoğrafı.


Video: Legal Centre Lesvos



Önceki Haber
Canlı Blog | 'Corona'da son durum ne, hangi önlemler alınıyor?
Sonraki Haber
Her koşulda toplumu savunmak