Ana SayfaGüncel‘Corona’ya dair bugüne dek yapılan yüzlerce araştırma ne diyor?

‘Corona’ya dair bugüne dek yapılan yüzlerce araştırma ne diyor?

HABER MERKEZİ – Covid-19 adı verilen yeni Corona virüsü dünya genelinde yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Salgınının ortaya çıktığı Aralık 2019’dan bu yana virüse dair birçok bilimsel araştırma yapıldı. Bu araştırmalarda elde edilen sonuçlar olan bitene ve olabileceklere dair çok şey söylüyor: Virüs en çok hangi yaş aralığını etkiliyor? Mutasyona uğrama süresi ne? Sıcaklıklarda yok olacak mı? Bir kez bulaştığı kişiye ikinci kez bulaşıyor mu? Aşının bulunması ne kadar zaman alacak? Bu ve benzeri sorulara yanıt veren 600’ü aşkın bilimsel araştırmada elde edilen sonuçlar özetle şöyle.


Fotoğraf: AFP

Corona virüsünün bulaştığı kişilerin yaş ortalamalarının 45 ile 56 yaşları arasında olduğu görülürken, hastalığın etkileri özellikle 65 yaş üstü bireylerde ‘ağır’ biçimde kendini gösteriyor. Özellikle diyabet hastaları ile solunum yolu hastalığı veya kardiyo-vasküler rahatsızlığı olanlarda Covid-19’un etkileri daha ağır oluyor.

Salgından şimdiye kadar en az etkilenenler çocuklar. Yapılan tüm araştırmalar çocukların da tıpkı yetişkinler gibi virüsü kapma riskinin olduğunu gösteriyor ancak virüsün bulaştığı çocukların büyük kısmında semptomlar ya çok az ya da hiç görülmüyor.

Fotoğraf: AFP

Covid-19’un bulaştığı kişilerde virüsün bulaşmasının ardından ortalama 4 ile 5 günde semptomların görülmeye başladığı anlaşılıyor. Hastalığın kuluçka süresi 14 güne kadar çıkabiliyorsa da her 10 hastadan 9’unda 14 günün altında bir sürede semptomlar ortaya çıkıyor.

Virüsün bulaştığı bir kişi, virüs henüz kendi bedeninde kuluçka aşamasında iken ve semptomların başlamasından bir iki gün öncesinde başkalarına bulaştırabiliyor. Corona virüsü vakalarının büyük çoğunluğunda ise virüsün ancak kuluçka aşaması tamamlandıktan ve semptomlar görüldükten sonra başkalarına bulaştırıldığı anlaşılıyor. Bu yüzden semptomların başladığı andan itibaren hasta bireyin başkalarıyla teması kesmesi oldukça önemli.

Ancak bugüne kadarki vakaların bazılarında hastaların hiç semptom göstermeden virüsü başkalarına bulaştırdığı tespit edildi. Özellikle çocukların Covid-19’dan daha az etkilendikleri biliniyor ve Covid-19 semptomları kimi durumlarda görülmüyor. Bu yüzden semptom görülmeden virüsü başkalarına yayanların başında çocuk taşıyıcıların geldiği tahmin ediliyor. ‘Asemptomatik taşıyıcı’ denilen bu tür kişilerin 3 haftaya kadar bir süre virüsü başka bireylere bulaştırma riski de bulunuyor.

Virüsün hastalığa dönüşmesi ardından vücuttaki etkileri 32 güne kadar sürüyor. Çocuklarda ise hastalığın süresi daha kısa olabiliyor.

Fotoğraf: AFP

Covid-19 virüsü konuşurken, öksürürken veya hapşırırken ağızdan ya da burundan çıkan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Virüsün vücut dışı ortamda ise bir saat ile birkaç güne kadar süre varlığını koruyabildiği belirtiliyor. Bu nedenle Amerikan uzmanlar, hasta bir bireyin çalıştığı veya bulunduğu bir ortamın temizlenmesi işleminin en az 24 saat sonra yapılmasını öneriyorlar.

Covid-19 virüsünün mutasyona uğrayıp uğramadığı konusu da merak ediliyor. Çinli uzmanların Aralık 2019-Şubat 2020 arasındaki hastalar üzerindeki araştırmasında yüzde 99,9 oranında virüsün köklerinin benzer olduğu görülmüştü. Yani virüsün mutasyona uğrama süresi gribe oranla oldukça yavaş.

Fotoğraf: Reuters / İran

Covid-19’un bulaştığı bireyler arasındaki ölüm oranları da ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, bin 281 vakanın görüldüğü Almanya’da sadece 2 ölüm yaşandı. Bu ise vakaların yüzde 0,2 oranında ölümle sonuçlandığı anlamına geliyor.

Bir başka Avrupa ülkesi İtalya’da ise, virüs oldukça yüksek oranda ölüme yol açtı. İtalya’da 9 bin 172 vakaya karşılık 463 ölüm görülürken, toplamda vakaların yüzde 5’inde ölümle sonuçlandığı anlaşılıyor. Ancak bu farkın hem hastaların tedaviye alınmasında gecikilmesi hem de tedavi imkanlarının Almanya’da daha sıkı şekilde hayata geçirilmesi sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.

Fotoğraf: AFP

Covid-19’un kışın bitmesiyle birlikte sıcaklıklar sayesinde yok olma ihtimali ise bilimsel olarak kesinleştirilebilmiş değil. Ancak Afrika, Güney Amerika ve Avustralya’da vakaların çok az görülmesi virüsün sıcak havalarda yaşayamayabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Fotoğraf: Reuters / İran

Corona virüsünün bir kez bulaştığı kişiye ikinci kez bulaşma riskinin olmadığı savunuluyor. Virüsün bulaştığı vücudun geliştirdiği antikorlar sayesinde virüsün ikinci kez bulaşmasının mümkün olmadığı varsayılıyor.

Virüsün ortaya çıkması ardından aşısının bulunması için bilimsel çalışmalar da başlamıştı. Sadece Çin’de 80 kadar klinik deney gerçekleştirilirken, başta Ebola virüsüne karşı kullanılan Remdesevir gibi tedaviler de test edildi. Ancak bu sadece virüsün çoğalmasını engelleyebiliyor. Virüse karşı aşının ise en az 12 ay ile 18 ay zaman alacağı tahmin ediliyor.


Bu haberi ANF’den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Amazon ormanları 2070’e kadar tümüyle yok olabilir
Sonraki Haber
İBB'den 'Corona' tedbirleri