Ana SayfaÇalışma Yaşamı“’Corona’ya karşı önlem alınmazsa işçilerin grev hakkı var”

“’Corona’ya karşı önlem alınmazsa işçilerin grev hakkı var”

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınına karşı sadece kamuda kimi önlemler alan hükümete tepki gösteren Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan, gerekli tedbirler alınmaması halinde işçilerin “üretimi durdurma hakkı” olduğunu söyledi.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Türkiye’de Corona virüsüne karşı önlemlerin geç alınmaya başlandığını ve salgına karşı önlemlerin kamu kurumları üzerinden alındığını, özel sektörün alması gereken tedbirlerin ise konuşulmadığını belirtti.

“Alınan bütün kararların özel ve kamu ayrımı gözetilmeden işleme konulması gerekir” diyen Aslan, resmi rakamlara göre 13 milyon, kayıt dışı rakamlarla beraber 20 milyon işçinin çalıştığı fabrikalarda Corona virüsüne yönelik yeterince önlemler alınmadığını söyledi.

Aslan, alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:

  • İşçilerin fabrikalara taşınmasından başlamak gerekir. Servislerin dezenfekte edilmesi, uygun olmayanların devre dışı bırakılması, onların yerine yenilerinin getirilmesi gerekir.
  • İşyerlerinde mutlaka maske ile çalıştırılması ve bu maskelerin işçilere herhangi bir maliyet ödetmeden sağlanması gerekir.
  • İşçilerin iki saatte bir havalandırmaya çıkması, ellerini yıkayabilecekleri dezenfektan malzemelerinin fabrikalarda bulundurulması gerekir.
  • İşyeri kıyafetlerinin günlük olarak değiştirilmesi gerekir.
  • Yemekhanelerin hızla dezenfekte etmek gerekir.

Özellikle risk taşıyan işkollarında fabrikaların durdurulması gerektiğini söyleyen Aslan, “Bu tatil esnasında işçilerin ücretli izinde sayılması gerekir” diye ekledi.

“İşçilerin üretimi durdurma hakkı var”

Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde yaptırımların uygulanması gerektiğini söyleyen Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maaşını 20 gün geç alan bir işçinin grev hakkı varsa, sağlık koşulları da en az bunun kadar önemlidir. Hatta bundan kat kat önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu koşullar oluşturulmadığında işçilerin de grev hakkı olmalı.
“Bugün yasalarımızda yok ama iş yerlerinde gerekli tedbirler alınamıyorsa işçilerin üretimi durdurma hakkı vardır. Çok meşru bir haktır. Hiç kimse de bunun önünde engel olmaması gerekiyor, olamaz.”

Canlı Blog | ‘Corona’da son durum ne?


Mezopotamya Ajansı‘ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
1938'den bugüne uzanan bir hikaye: "Vadi"
Sonraki Haber
Virüsle hız kazanan dijital totalitarizm: Herkes gözetim altında