Ana SayfaCezaevleri‘Corona’ya karşı siyasileri kapsamayan af yasası yolda

‘Corona’ya karşı siyasileri kapsamayan af yasası yolda

HABER MERKEZİ – Corona virüsü riski nedeniyle cezaevlerinin durumu gündemdeyken, Çankaya Köşkü’nde konuyla ilgili bir toplantı yapıldığı ve infaz düzenlemesinin devreye sokulacağı öğrenildi. Yaşlı ve hasta hükümlülerin evde infazı gündemde. Ancak TCK’deki cezasızlık düzenlemesinde değişikliğe gidilmediği için Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar af kapsamı dışında kalacak. Bu da binlerce siyasi tutuklunun infaz düzenlemesinden yararlanamayacağı anlamına geliyor.

Corona virüsü nedeniyle en tekinsiz yerlerden olan cezaevlerinde salgın riskine karşı sağlıkçı, hukukçu ve tutuklu yakınları “tahliye” talep ederken, hükümet bu konuda sessiz.

Ancak yaklaşık 300 bin mahkûmun bulunduğu cezaevlerinde olası salgına karşı infaz düzenlemesinin “süratle” çıkarılacağı belirtiliyor.

Hürriyet’ten Oya Armutçu ile Gizem Karakış’ın haberine göre, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çankaya Köşkü’nde konuyla ilgili bir toplantı yapıldı.

Toplantıda Erdoğan’a şu isimler eşlik etti: AKP Grup Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş, Bülent Turan, Naci Bostancı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Binlerce siyasi tutuklu faydalanamayacak

Habere göre, bu toplantıda Erdoğan, 18 yıldır bir infaz düzenlemesi kararının alınamadığını anlatarak, “Bir infaz düzenlemesi yapıyoruz. Süreç bizi buraya getirdi” dedi ve “Bu bedeli bir kişinin affıyla da bin kişinin affıyla da ödeyemeyiz. O yüzden geniş tutulmalı. Bu işi bir an önce çözün” talimatını verdi.

Ancak Erdoğan toplantıda, TCK’deki cezasızlık düzenlemesinin aynı kalmasını ve “Cinsel suçlar, kasten adam öldürmek, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirlerin (tekrar suç işleyenler)” kapsam dışı bırakılmasını istedi.

Yani Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar af kapsamı dışında olacak. Bu da cezaevlerindeki binlerce siyasi ve hasta tutuklunun olası bir infaz düzenlemesinden faydalanamayacağı anlamına geliyor.

Yaşlı ve hasta tutuklular için evde infaz gündemde

Fakat Euronews ve BBC Türkçe, üzerinde çalışılan taslakta, infaz düzenlemesinin kapsamının genişletilerek, özellikle yaşlı ve hasta hükümlüler için evde infaz ile bazı suçlarda tutuksuz yargılama seçeneklerinin ele alındığını bildirdi.

Tartışılan birkaç konu başlığı üzerinde uzlaşma sağlanması halinde, teklifin en kısa sürede TBMM Başkanlığı’na verileceği belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sinematek bugünün filmini sunar: 'Struma'
Sonraki Haber
Pandemilere karşı çözüm ekolojide