Ana SayfaGüncelDargeçit JİTEM Davası: Tanık savcı duruşmaya katılmadı

Dargeçit JİTEM Davası: Tanık savcı duruşmaya katılmadı

HABER MERKEZİ – ‘Dargeçit JİTEM Davası’nın bugünkü duruşmasına mağdur avukatlarının ‘tanık’ sıfatı ile dinlensin istediği eski Dargeçit Savcısı Adem Kul katılmadı. Kul’un adresinin tespit edilmesi yönündeki talebi reddeden mahkeme heyeti, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar vererek duruşmayı 29 Haziran’a erteledi.

Kamuoyunda “Dargeçit JİTEM Davası” olarak bilinen ve 30 Ekim 2014 tarihinde başlayan davanın 18’inci duruşması Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada yakınlarını kaybeden Abdulaziz Altınkaynak, Ömer Coşkun, Abdulkerim Kaya, Osman Seyban, Abmet Akyol ve avukatları Erdal Kuzu ile Aziz Türk katıldı.

Duruşma, mahkemenin daha önce tanık olarak dinlenmesine karar verdiği dönemin Cumhuriyet Savcısı Adem Kul hakkında adresinin tespiti ve ifadesinin alınması için İstanbul, Bursa, Samsun, Bafra ve Orhangazi’ye gönderilen talep yazılarından olumlu cevap alınamadığı notunun okunmasıyla başladı.

Daha sonra dönemin askerleri olan tanıklar Arif Topçu, Muhammed Demirel ve Ahmet Çiçek’in Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadeleri alındı. Her üç tanık, sanık ifadelerine benzer ifadeler verdi.

Daha sonra söz hakkı verilen müştekiler, önceki ifadelerini tekrarlayarak, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Müşteki avukatları da savcının adresinin tespit edilmesi için Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) müzekkere yazılmasını talep etti.

Kısa bir ara veren mahkeme heyeti, savcı Adem Kul hakkında MİT’te adres sorulması talebini reddederek, dosyanın mütalaanın hazırlaması için savcıya gönderilmesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 29 Haziran’a ertelendi.

Dargeçit JİTEM Davası

Dargeçit JİTEM Davası, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 08 Mart 1996 tarihleri arasında biri uzman çavuş, üçü çocuk olmak üzere, toplam sekiz kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili bir dava.

Dargeçit’te Davut Altunkaynak(12), Seyhan Doğan (13), Nedim Akyön(16), Mehmet Emin Aslan(19), Abdurrahman Olcay(20), Abdurrahman Coşkun(21) ve Süleyman Seyhan(57) gözaltında kaybedilmişti.

2012, 2013 ve 2015 tarihlerinde yapılan kazılar sonucunda, gözaltına alınan kişilerden bazılarının ağır işkence izleri taşıyan kemiklerine ulaşılmıştı.

Davada, aralarında dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren ve Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire’nin de bulunduğu 18 kişi yargılanıyor.

Dava,”güvenlik” gerekçesiyle Adıyaman’da görülüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Arzu Çerkezoğlu beraat etti
Sonraki Haber
Gazeteciler: Çağlayan’da tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz