Ana SayfaDünyaDünya Sağlık Örgütü Corona virüsünü pandemi ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsünü pandemi ilan etti

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsünün birçok ülkeye sıçradığını belirterek artık pandemi olarak nitelendirilebileceğini açıkladı.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 118 ülkeye yayılan yeni tip Corona virüsüne ilişkin Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) yeni bir açıklama geldi.

Örgütün Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 118 bin vakanın görüldüğünü ve 4 bin 291 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ghebreyesus, “Binlerce kişi hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Önümüzdeki günler ve haftalarda vaka ve ölüm sayılarının artmasını bekliyoruz. Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almaması bizi alarm seviyesine getirdi” dedi.

Corona’yı pandemik bir hastalık olarak ilan eden Ghebreyesus, pandemi kavramının yanlış kullanılmasının yersiz korkuya yol açabileceğini vurguladı.

“Daha önce bir koronavirüsten kaynaklanan bir pandemiyle karşı karşıya kalmamıştık. Ama öte yandan kontrol altına alınabilecek bir pandemi de görmemiştik. Bu pandeminin seyrini değiştirmek ülkelerin elinde. Her ülke kamu sağlığını korumak ile ekonomik ve sosyal faaliyetlere yönelik kısıtlamaları en az seviyede tutmak arasında hassas bir denge bulmalı, bunları yaparken insan haklarına da saygılı olmalı.”

Bazı ülkelerin yeterli önlemi alacak kaynaklara veya kapasiteye sahip olmadığını kaydeden Ghebreyesus, ülkelerin atması gereken adımları ise şöyle sıraladı:

  • Acil durum müdahale mekanizmalarınızı hazır hale getirin ve güçlendirin.
  • Halkınızı riskler ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirin.
  • Her bir Covid-19 vakasını tespit, izole, test ve tedavi edin. Temas ettiği herkesi inceleyin.
  • Hastanelerinizi hazırlayın. Sağlık işçilerinizi koruyun ve eğitin. Birbirinize sahip çıkın.
  • Sükunetle, doğru şeyleri yaparak dünya vatandaşlarını korumamız mümkün.

Pandemi nedir?

Yunanca kökenli olan pandemik, Pan “tamamı-hepsi” ve demos “halk” anlamına gelen iki kelimeden oluşur. Yani pandemik bölgesel olmaktan çıkmış, küresel anlamda etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel isimdir.


Karınca, BBC Türkçe

Corona yayılıyor, dünyada son durum ne?

Corona virüsü sözlüğü: Kullanılan terimlerin ne kadarını biliyoruz?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri hakkında zorunlu hastaneye yatış kararı
Sonraki Haber
Sabiha Gökçen’deki uçak kazası: 'Pilot Türkçe bilmediğinden kulenin dediklerini anlamadı'