Ana SayfaDünyaDünyanın en küçük dinozoru keşfedildi

Dünyanın en küçük dinozoru keşfedildi

HABER MERKEZİ – Bilim insanları Myanmar’da bugüne kadar görülen en küçük dinozoru keşfetti. 100 milyon yıl öncesinden kalan dinozorun kafatası sadece 7,1 milimetre büyüklüğünde.

Dünyada bugüne kadar görülen en küçük dinozor Myanmar’da keşfedildi.

Bilim insanları, 100 milyon yıl öncesine dayanan kanatlı hayvanın başını bir kehribar taşının içinde sıkışmış halde buldu.

Euronews’in AFP’ye dayandırdığı habere göre ‘Oculudentavis khaungraae’ adlı kuş türü dinozorun kafatası, kehriban taşında sıkıştığından doğal olarak muhafaza edilmiş oldu.

Çünkü kayaya kaplı fosillerin aksine, kehribar içinde bulunan örneklerin dokuları korunuyor ve bilim insanlarına canlının orijinal renklerini ve morfolojilerini gösteriyor.

Kafatası sadece 7,1 milimetre büyüklüğünde olan bu canlı bugün dünya üzerinde yaşan en küçük kuş olan arı sinek kuşundan bile daha küçük.

Ancak araştırmacılar dinozorun küçük boyutlarına rağmen keskin dişleri ve büyük gözleri olduğunu, böcek yiyerek beslendiğini belirtiyor.

Keşfe dair konuşan Çin Bilimler Akademisi’nde görevli paleontolog Jingmai O’Connor, “Bu eski canlının böylesine muhafaza edilmiş şekilde gördüğümde adeta nefesim kesildi. Eşsiz skleral halkası (göz kemikleri) ve çok sayıda dişiyle oldukça zarif bir şekilde korunmuş” dedi.

O’Connor, ayrıca şunu da ekledi:

“Kafatası yapısına bakarak bunun bir kuş olduğunu düşünebiliriz fakat bazı dinozorlarda da gördüğümüz karakteristikler de var. Bu nedenle bu biz bir dinozor, hatta başka bir şey de olabilir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu gözaltına alındı
Sonraki Haber
Dersim'de iş makinesi devrildi: Bir işçi yaşamını yitirdi