Ana SayfaGüncel“Er ya da geç Corona Türkiye’ye girecek, yayılmaması sağlanırsa kayıpsız atlatılacak”

“Er ya da geç Corona Türkiye’ye girecek, yayılmaması sağlanırsa kayıpsız atlatılacak”

HABER MERKEZİ – TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Corona virüsüne dair önlemlerin alındığı Türkiye’deki eksikliğin ekipman sıkıntısı olduğunu belirterek, “Hastalıkları tespit eden sağlık çalışanlarına gerekli ekipmanlar temin edilmeli” çağrısında bulundu. Er ya da geç Corona virüsünün Türkiye’ye gireceğini belirten Adıyaman, “İyi organize olunup, yayılmaması sağlanırsa Türkiye bu hastalığı kayıpsız atlatacaktır” dedi.

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan, Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsü 60’ı aşkın ülkeye yayılırken, dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise 3 bin 100’ü aşmış durumda.

Çin’den sonra en çok vakanın görüldüğü ülkeler Güney Kore, İran ve İtalya.

Corona virüsü, şu ana kadar Suriye ve Bulgaristan dışında Türkiye’nin diğer tüm sınır komşularında da tespit edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart itibarıyla Türkiye’de Corona virüsü vakasının görülmediğini açıkladı.

Ayrıca Covid-19’la mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı “Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu”, Türk Tabipleri Birliği (TTB) de Corona virüsü ile ilgili gelişmeleri takip etmek için “İzleme Grubu” oluşturdu.

MA’dan Emrullah Acar’a konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye’ye yönelik Corana virüsü tehdidi ve bu salgına dair hazırlıkları anlattı.

Türkiye’de şimdiye dek vaka görülmemesine ilişkin soruyu yanıtlayan Adıyaman, Corona virüsü testinin Türkiye’de herkese yapılmadığını belirterek, “Toplamda 200-300 vakaya test yaparsanız, tespit edemeyebilirsiniz. Corona virüsü diğer virüslerden farklı bir hastalık. Çoğu hastada semptom bile vermiyor, hafif bir hastalık gibi gelip geçiyor” dedi ve ekledi:

“Dolayısıyla şüphelenilmediği için test yapılmıyor. Böyle bir hastalık varsa tespitinin acil yapılması gerekiyor.”

Hastalığın yaygınlaştığını ancak ölüm oranında bir artışın yaşanmadığını söyleyen Adıyaman, bu durumu “sevindirici” diye nitelendirdi.

Corona’nın ciddiye alınmasını ancak ‘panik yapmaması gerektiğini’ dile getiren Adıyaman, viral hastalıklarda olduğu gibi virüsün bahar aylarıyla birlikte etkisinin azalacağını da ifade etti.

‘Tek problem ekipman sıkıntısı’

Adıyaman, Corona virüsüne dair önlemlerin alındığı Türkiye’deki eksikliğin ekipman sıkıntısı olduğunu dile getirdi.

“Ortada tespit edilmiş bir vaka yok. Kronik vakalardan dolayı insanlar zaten ölüyor. Hastalıkları tespit eden sağlık çalışanlarına gerekli ekipmanlar temin edilmeli. Bazı arkadaşlarımız maske temin edilmediğini belirtiyorlar, devlet bir an önce sağlık personellerine maske temin etmesi gerekiyor.”

Hastanelerde Tabip Odaları aracılığıyla bilgi sistem ağı oluşturulduğunu paylaşan Adıyaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Er ya da geç Corona virüsü Türkiye’ye girecektir. Bu Türkiye’de milyonlarca insanın öleceği anlamına gelmiyor. Beklenti 300-400 vaka olacağı yönünde. İyi organize olunup, yayılmaması sağlanırsa Türkiye bu hastalığı kayıpsız atlatacaktır.
“Herkes yapması gerekeni şimdiye kadar yapıyor. Zaten saklamanın da bir anlamı yok. Bilim insanları da Corona virüsü varsa tespit edilmesi için bekliyor. İzole etmek ve salgını engellemek için bekliyorlar. Saklandığını düşünmüyorum, aklıma dahi getirmek istemiyorum. Tespit edilirse biz kamuoyuyla paylaşacağız.”

En etkili korunma yolu el yıkama

Corona virüsüne karşı en etkili yöntemin el yıkama olduğunun altını çizen Adıyaman, “Elinizi 20 saniye boyunca özellikle parmak aralarını yıkamanız gerekiyor. Maske kullanımı ikinci sıradadır” diye belirtti.

TTB Başkanı Adıyaman, yurttaşların hijyenine dikkat etmesi durumunda Corona virüsüne yakalanma risklerinin azalacağını da ifade etti.

Corona virüsünün herhangi bir virüsten çok da farkının olmadığını söyleyen Adıyaman, “Kızamık virüsü daha bulaşıcıdır. Bir hasta 5-6 kişiye bulaştırabilir. Corona virüsünde tespit edilen ise bir hasta iki kişiye bulaştırabiliyor. Corona virüsünden kaynaklı ölüm oranı, diğer virüslere göre yüzde 2,5 gibi çok düşük bir oran” dedi.


DSÖ: Corona salgınında görülmemiş bir durum yaşanıyor

Bakan Koca: İçimizde Corona virüsünü taşıyan insanlar olabilir

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Corona’ broşürü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İsrail'de üçüncü seçim: Netanyahu zafer ilan etti
Sonraki Haber
CHP ve HDP'den Dernekler Kanunu düzenlemesine şerh: Amaç fişlenme korkusu yaratmak