Ana SayfaGüncelErdoğan-Putin görüşmesi yarın: Taraflardan açıklama

Erdoğan-Putin görüşmesi yarın: Taraflardan açıklama

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin, İdlib’de süren çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde yarın bir araya gelecek. Erdoğan bu zirveden beklentisinin ”bölgede süratle bir ateşkesi sağlayabilmek” olduğunu dile getirirken, Kremlin’den de açıklama geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği kararına dair açıklamalarda bulundu.

“Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilere kapıları açtık” diyen Erdoğan, bu kararın uluslararası hukuka uygun olduğunu savunarak “Bugün mültecilere sınırlarını kapatan, onları döverek botlarını batırarak geri göndermeye çalışan her Avrupa ülkesi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni çiğnemektedir” dedi.

Fotoğraf: AFP

Erdoğan, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa ülkeleri sorunu çözmek istiyorlarsa, Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirmeye çalıştığı siyasi ve insani çözüme destek vermelidir. Faşizmin ayak seslerinin daha çok duyulduğu Avrupa ülkeleri için böyle bir durum gerçek bir felaket anlamı taşıyacaktır. Böyle durumlarda Avrupa toplumları önce kendi komşularının gırtlağına sarılmaktadır. Umudumuz, AB’nin gerçekleri görmesidir.”

AKP grup toplantısındaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeden beklentisine ilişkin ise ”Bölgede süratle bir ateşkesi sağlayabilmek” değerlendirmesinde bulundu.

Akar: Amacımız siyasi çözüm

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki gelişmelerle ilgili Perşembe günü yapılacak Erdoğan-Putin zirvesiyle ilgili olarak “Amacımız barışçıl yöntemler, siyasi çözümlerdir” ifadelerini kullandı.

Akar, “Başlangıçtan itibaren vardığımız mutabakatlar var. Bunların uygunlanmasında bazı sorunlar var. Bizim amacımız çözümdür, barışçıl yöntemler, siyasi çözümlerdir. Bu husus bir defa daha getirilecektir” dedi.

Kremlin’den açıklama

Diğer taraftan Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, şunları dile getirdi:

“Planlar, Erdoğan’la İdlib krizinin istişare edilmesine yönelik. Beklentiler ise, bu krizin öncü işaretleri, bu krizin nedenleri, bu krizin sonuçlarının oluşturacağı tehlike konusunda ve bu krizin sonlandırılması için gereken ortak önlemler konusunda ortak anlayış sağlanması.”

Peskov, bu önlemlerin neler olabileceği sorusu karşısında da görüşmenin sonucunu bekleme tavsiyesinde bulundu.




Önceki Haber
Evli olduğu kadını öldüren Özgür Polat'a indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet
Sonraki Haber
Rusya: Türkiye uluslararası hukuku ihlal edip İdlib'e asker yığıyor