Ana SayfaGüncelEsad’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ açıklamasına Kuzey Suriye’den tepki

Esad’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ açıklamasına Kuzey Suriye’den tepki

HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, “Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur” şeklinde ifadeler kullanan Suriye Devlet Başkanı Esad’ın yaptığı açıklamaların çözüm arayışlarını engellemekte olduğunu belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 5 Mart’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan ve İdlib’de ateşkes kararı çıkan zirve öncesi Rusya basınına konuşmuştu.

Rossiya 24 televizyonu, Esad’la yapılan röportajın tamamını yayınladı.

Esad, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt siyasi gruplarıyla iletişim halinde olduklarını belirtti ancak bu gruplardan bir kısmının “Amerikan otoritesi altında faaliyet gösterdiğini” öne sürdü.

“Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur” ifadelerini kullanan Esad, “Kürt grupları, Türkler girdiğinde tek bir mermi dahi sıkmadı” suçlamasında da bulundu.

Esad’ın suçlamalarına ve ‘Kürt sorunu yoktur’ şeklindeki açıklamasına Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada, Esad’ın açıklamalarının çözüme hizmet etmediği ve Kürt halkının Suriye’nin bütünlüğü için mücadele ettiği vurgulandı.

Esad’ın kullandığı dil ve yaklaşımın, Türkiye devletine hizmet etmekte olduğu da belirtilen açıklamada, “Suriye rejimi, kimsenin Suriye toprağını işgal etmesine izin vermeyeceğini söylemektedir. Yapılan bu açıklamalar çözüm arayışlarını engellemekte ve Suriye rejiminin çözüm diyaloglarında ciddi olmadığını göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Özerk yönetim, “Kürt sorunu Suriye krizinin çözümünün önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Kürt sorununun çözülmesi halinde Suriye krizinin çözümü noktasında önemli bir aşama kat edilmiş olur” diye de ekledi.

“Demokratik bir Suriye’nin inşa edilmesi için yol açılması gerekmektedir. Aynı zamanda Kürt sorununun Suriye krizinin önemli bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir” denilen açıklama, “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni hedef alan açıklamalar Suriye’yi parçalamak isteyenlere hizmet etmektedir” ifadeleriyle sonlandırıldı.

Öte yandan Kuzey Suriye’deki siyasi partiler Esad’ın sözlerine yönelik ortak açıkalama yaparak, “Suriye hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki durumu yanlış okuma ve eski zihniyetindeki ısrarı, halkların menfaatine olmadığı gibi Suriye’nin birliğini de tehlikeye atmaktadır” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca'nın seçkisi: Dört dizinin yeni sezonlarından fragmanlar
Sonraki Haber
Akar'dan 'Moskova mutabakatı' açıklaması