Ana SayfaEkolojiFaytonların ardından: Adalar’da akülü araçlara da yasak

Faytonların ardından: Adalar’da akülü araçlara da yasak

HABER MERKEZİ – İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar’da faytonların kaldırmasının ardından şimdi de akülü araçların kullanımını yasakladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019’un Aralık ayında Adalar’da toplu taşımacılıkta kullanılan atlı faytonların kullanımının yasaklanmasını kararlaştırmıştı.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) şimdi de Adalar’daki akülü araçlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan fosil yakıtlı araçların kullanımını yasakladı.

Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun haberine göre 6 Şubat’ta toplanan UKOME, tam teşekküllü hastane onaylı heyet raporu ile alınan akülü araçlar haricindeki bireysel akülü araçların, 30 Haziran’dan itibaren Adalar’da trafiğe çıkmamasına karar verdi.

Adalar’da akülü araç sahiplerinin engellilere yönelik heyet raporunu Haziran ayına kadar yenilenmesi isteniyor.

Yenilemeyenler ise ruhsat hakkını kaybedecek.

Ayrıca kamu kuruluşlarında bulunan fosil yakıtlı araçların da 1 Ocak 2021 tarihine kadar elektrikli araçlarla dönüşümü yapılmasına karar verildi.

Güzergah ve araç sayıları

UKOME, ulaşım güzergah uzunlukları ve elektrikli araç sayılarını ise şöyle belirledi:

“Büyükada’da 9 kilometre uzunluğunda toplu ulaşım güzergahında 40, Heybeliada’da 3 kilometrelik güzergah boyunca 10, Burgazada’da 3 kilometrelik güzergahta 5 ve Kınalı Ada’da 5 kilometrelik güzergahta 5 olmak üzere, adalarda toplam 60 elektrikli araç çalışacak. Ayrıca adalarda ‘Rekreatif Gezi Güzergahı’ olarak belirlenen toplam 14 kilometrelik güzergahta, gezi amaçlı 30 elektrikli araç hizmete alınacak.”

Toplu ulaşım amacıyla belirlenen güzergahlarda çalışacak araçlarda İstanbulkart kullanılabilecek.

Ne olmuştu?

19 Aralık 2019’da İstanbul Büyükada’da 81 at öldürülerek açılan çukurlara toplu olarak gömülmüştü.

Uygulamaya ilişkin Adalar Kaymakamlığı, atların halk arasında “at vebası” olarak bilinen ruam hastalığına yakalandığı ve bu yüzden öldürüldüğünü ifade etmişti.

81 atın öldürüldüğünün açıklamasının ardından hayvan hakları aktivistleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde eylem başlatarak, ortak imzalı bir basın açıklaması yayımlamış ve taleplerini sıralamışlardı.

İstanbul Valiliği de faytonlara at koşulmasının üç ay süreyle yasaklandığını ve izinsiz ahırların yıkılacağını açıklamıştı.

21 Aralık günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, at ölümlerini Saraçhane’deki belediye binası önünde protesto eden eylemcilerden yedisiyle görüşmüş ve Adalar’daki ulaşımın yüzde 90 oranında elektrikli araçlarla çözülerek, tümüyle İBB’nin kontrolüne geçeceğini söylemişti.

İmamoğlu 23 Aralık’ta belediye başkanlığının ilk altı ayı için düzenlediği basın toplantısında ise faytonların kaldırılacağını, sadece 35 faytonun ‘simgesel’ olarak kullanılmaya devam etmesini planladıklarını açıklamıştı.

İBB’nin Ocak ayı meclis toplantısında at ve araçlarıyla birlikte tescilli fayton plakalarının satın alınması kararlaştırılmıştı.

Kararın ardından 29 gün İBB önündeki Saraçhane Parkı’nda nöbet tutan aktivistler de eylemlerini sonlandırmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üç kıta, yüzlerce milyar çekirge: Gıda, sağlık ve çalışma koşulları tehlikede
Sonraki Haber
Belçika'da soğuk algınlığı şikayeti olanlar doğrudan 7 gün izinli sayılacak