Ana SayfaGüncelGazeteci İdris Sayılğan tutuklandı

Gazeteci İdris Sayılğan tutuklandı

HABER MERKEZİ – Haber takibi için gittiği Edirne’de gözaltına alınan gazeteci İdris Sayılğan tutuklandı. Sayılğan ile birlikte gözaltına alınan Naci Kaya ise hakimlikçe serbest bırakılmasına rağmen hala gözaltında tutuluyor.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya 29 Şubat’ta, İdlib’deki saldırının ardından Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği mesajıyla hareketlenen sınır kenti Edirne’de gözaltına alınmıştı.

Sayılğan ve Kaya, haklarında ‘yurtdışına çıkış yasağı’ bulunması dolayısıyla yargılandıkları mahkemelere Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Kaya, hakimlikçe serbest bırakıldı. Ancak Kaya halen gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

Sayılğan tutuklandı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalıştığı dönem 17 Ekim 2016’da tutuklanan ve 3 yıl 1 ay tutuklu kaldıktan sonra 27 Kasım 2019’da tahliye edilen gazeteci İdris Sayılğan ise, sabah saatlerinde Edirne Adliyesi’ne sevk edildi.

Hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 3 ay hapis cezası verilen Sayılğan, kendisini tahliye edip, dosyasını onaylanması için Yargıtay’a gönderen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne SEGBİS ile bağlandı.

Savcılık tarafından tutuklanması istenen Sayılğan, mahkemede verdiği ifadesinde şunları söyledi:

“Tutuklu bulunduğum dosyada tahliye edildikten sonra 1 ay önce Mezopotamya Ajansı’nda çalışmaya başladım. Kuytu bir yerde çekim yapmadık. Çekim yaptığımız yerin askeri bölge olduğunu bilmiyordum. Kamera ile çekim yaparken bizleri gözaltına aldılar. Yasak bölge olduğunu bilseydik, izin alırdık. Fakat bütün basın orada canlı yayın ve röportaj yapıyordu.
“Gazeteciyiz ve haber yapmak için oraya gitmiştik. Oraya yurt dışına çıkmak için değil, haber yapmak için gittim. Öyle bir amacım yoktur. Bizlerle birlikte orada gözaltına alınan gazeteciler var, onlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Rudaw çalışanı 2 gazeteci de benim durumumda idi ve serbest bırakıldı. Onun için serbest bırakılmamı talep ediyorum.”

Savunmaların ardından mahkeme, Sayılğan’ın tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, eldeki delillere göre bu kararı verdiklerini, bölgeden geçtiği haberlerin itiraz sırasında delil olarak sunulması halinde bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Avukatların karara itiraz edeceği bildirildi.

Tutuklanan Sayılğan, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Dursunoğlu da tutuklanmıştı

Suriye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu da 29 Şubat’ta İstanbul’da gözaltına alınmıştı.

Dursunoğlu, dün (1 Mart) sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Kapıları açınca telefonlar gelmeye başladı
Sonraki Haber
Biri batan botta biri vurularak: Sınırda iki mülteci çocuk yaşamını yitirdi