Ana SayfaGüncelGazeteciler: Çağlayan’da tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz

Gazeteciler: Çağlayan’da tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz

HABER MERKEZİ – Savcılık itirazıyla tutuklanan gazeteciler Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel için yapılan basın açıklamasında, dosyanın birkaç günde değişen seyrine dikkat çekilerek, “Çağlayan’da tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz” denildi. ‘Gerçeklerin üstünün kapatılmaya çalışıldığını’ belirten gazeteciler, hem okurlara hem de basın ve meslek örgütlerine “dayanışma” çağrısı yaptı.

Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisinin cenazesi haberi nedeniyle 6 Mart’ta ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılan ancak savcılığın itirazı üzerine tutuklanan gazeteciler için İstanbul’daki İHD binasında basın açıklaması yapıldı.

Yeni Yaşam’ın Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Yazıişleri Müdürü Aydın Keser ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarına rağmen savcılık itiraz edince 8 Mart 2020 Pazar sabahı evleri basılarak yeniden gözaltına alınmışlardı.

Gazeteciler aynı günün akşamı tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi.

Yeni Yaşam çalışanları ile Evrensel gazetesinden Fatih Polat, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş’ten Ali Ergin Demirhan’ın ve yine HDP’den Züleyha Gülüm ile Ahmet Şık ve HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu’nun yer aldığı basın açıklamasında, bu duruma tepki gösterildi.

Ortak açıklamayı Yeni Yaşam’dan Zana Bilir Kaya okudu.

Gazetecilerin tutuklanmasına konu edilen Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubunun haberinin gizli bir bilgi olmadığını, haberin Yeni Yaşam’dan önce TBMM ve bir dizi medya organında açıklanıp işlendiğini hatırlatan Kaya, “Artık kamuoyuna mal olmuş bir bilgiydi” dedi.

“Dolayısıyla iddia edildiği gibi bir devlet sırrının açıklanmasının söz konusu olmadığını” belirten Kaya, Yeni Yaşam’ın haberinde söz konusu kişinin bir MİT mensubu olduğu ibaresinin bile yer almadığını söyledi.

Bu konuda mahkemenin ilk kararının kendileri ile aynı olduğuna dikkat çeken Kaya, gazetecilerin adli kontrolle serbest bırakılırken mahkemenin serbest bırakma gerekçelerinden birini “Haberde MİT üyesi konusunda açık bir bilginin yer almaması” olarak belirttiğini kaydetti.

Kaya, “Ancak bütün bunlara rağmen, nöbetçi mahkeme dün ‘MİT üyelerini açıklama’ bahanesiyle arkadaşlarımızı tutukladı” dedi.

“Üç gündür Çağlayan’da tuhaf şeylerin olduğunu biliyoruz” diyen Kaya, şöyle devam etti:

“İlk serbest bırakma kararını veren hakimin ‘karar değiştirmeye’ zorlandığını, daha sonra ikinci bir hakimin aranıp bulunduğunu ve onun da bu vazifeyi reddettiğini, ancak üçüncü bulunan hakim eliyle bu tutuklamaların çıkartıldığını biliyoruz.
“Aynı sebepten, aynı kapsamda 2 gün önce bırakılıp pazar günü yeniden alınan Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in dosyası ise durumun ne kadar vahim olduğunun göstergesidir. Ağırel’in tutuklama karar metninin bir yerinde ‘serbest bırakılmasına’, bir başka yerinde ‘tutuklanmasına’ ibarelerinin yer alması, kararların önceden matbu yazılarak yukarıdan telefon beklendiğinin açık kanıtıdır.
“1 Mart’tan 8 Mart’a kadar olan süreçte toplamda 8 gazeteci tutuklandı. Biz bütün bunların özgür basının sesini kısmak, gerçeklerin duyulmasını önlemek için yapıldığını biliyoruz. Ama uzun yıllara dayanan tarihimiz boyunca bizim hiçbir koşulda gerçeği yazmaktan imtina etmediğimiz de biliniyor.
“Ferhat arkadaşımızın da dediği gibi, biz elimizde Musa Anter’in meşalesini taşıyoruz ve onu asla yere düşürmeyeceğiz.”

Yeni Yaşam gazetesi olarak ‘yollarına dimdik devam ettiklerini ve edeceklerini’ belirten Kaya, “Bu tutuklama kararı, bizim değil, onların alnında bir leke olarak kalacaktır” diye konuştu.

Okurlara bir çağrı yapan Kaya, “Bütün okurlarımıza gazetelerine bir kez daha omuz verme çağrısı yapıyoruz” dedi.

Basın meslek örgütleri ve sendikalar ile gazetecileri de dayanışmaya çağıran Kaya, “Unutmayalım: Dayanışma yaşatır! Ve bir kez daha buradan tekrarlıyoruz: Gazetecilik suç değildir! Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!” diye belirtti.

“Gerçeklerin üstü kapatılmaya çalışılıyor”

Fatih Polat ve Ender Öndeş / Fotoğraf: MA

Kaya’nın okuduğu ortak basın metninin ardından yapılan konuşmalarda da dayanışma vurgusu vardı.

Yeni Yaşam yazarı Ender Öndeş, iktidar açısında işler kötüye gittikçe basına soruşturma operasyonlarının da süreceğini belirterek, “Yapacağımız tek şey dayanışmayı büyütmektir” dedi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, savaşa iktidarın karar verdiğini ancak bedelinin gazetecilere ödetildiğini söyleyerek, “Tutuklamalarla gazetecilere boyun eğdirilmek istiyorlar. Yeni Yaşam gazetesi geleneği açısından boyun eğmeyeceğini yıllarca gösterdi” dedi.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş ise sadece 10 günde 28 gazetecinin gözaltına alındığını, bunlardan 8’inin yaptığı haberlerden kaynaklı tutuklandığını hatırlatarak,  “Gerçeklerin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Tutuklamalar da bazı şeylerin gizlenmeye çalıştığının bariz belgesidir. Gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

HDP Milletvekili Ahmet Şık da “Libya’da iki MİT elemanın öldürülmesi bütün dünyada haber konusudur. Asıl suç bunu haberleştirmek değil, bu insanları farklı ülkelere gönderip savaştırmaktır” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dargeçit JİTEM Davası: Tanık savcı duruşmaya katılmadı
Sonraki Haber
Demokrasi İçin Birlik: Adalet için daha ne kadar öleceğiz?