Ana SayfaGüncelGazi ve 1 Mayıs Mahallesinde katledilenler anıldı

Gazi ve 1 Mayıs Mahallesinde katledilenler anıldı

HABER MERKEZİ – Gazi ile Ümraniye 1 Mayıs Mahalleleri’nde 15 Mart 1995’teki katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi tarafından düzenlenen eylemde, 12-15 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi ve Ümraniye’de bulunan 1 Mayıs Mahallesi’nde gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen, HDP Ataşehir İlçe Eşbaşkanı Nahide Yıldırım, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan, Devrimci Alevi Dernekleri Genel Başkanı Bülent Felekoğlu, katliamda yaşamını yitirenlerin ailesi ve çok sayıda kişi yurttaş katıldı.

Cemevi önünde bir araya gelen kitle, 12-15 Mart 1995 Gazi ve 1 Mayıs mahallesi katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız. Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi şehitleri ölümsüzdür” yazılı pankart açarak, katliamın yaşandığı 30 Ağustos İlköğretim Okulu’nun önüne yürüdü.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan PSAKD Ataşehir Şubesi Eşbaşkanı Gülsev Kaya, Gazi Katliamı’nı protesto etmek üzere 15 Mart tarihinde bu okulun önünde gelen binlerce kişinin üzerine silahlarla ateş açıldığını hatırlatarak, “Bizzat polisler tarafından açılan ateş sonrasında 5 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişide yaralandı” dedi.

‘Mart katliamlar ayı’

Kaya, Mart ayının katliamların yaşandığı ay olarak anıldığını belirterek, 16 Mart 1988’de kimyasal silahlarla Kürtlerin Halepçe’de katledildiğini hatırlattı.

“Halepçe’de Kürtleri kimyasal silahlarla katlettiler. Türkiye’de de Mart ayında devrimcilerin üzerinde bomba atılmasından, sivil insanların taranmasına tanıklık ettik.”

Gazi ve 1 Mayıs katliamının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de bir şeyin değişmediğini vurgulayan Kaya, ülkede yaşanan sorunları sıralayarak, bulundukları her alanda barış ve demokrasi örgütlemesini yapacaklarını dile getirdi.

Kaya, “O zaman katliamın asıl sorumluları bulunacaktır. Şimdi daha güçlü bir şekilde mücadele etme zamanı” diye konuştu.

Anma, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muş'ta dört köy muhtarı görevden uzaklaştırıldı
Sonraki Haber
Kültür taşıyıcıları: Lawje