Ana SayfaCezaevleriGergerlioğlu’ndan ‘cezaevinde corona’ iddiası, başsavcılıktan yalanlama

Gergerlioğlu’ndan ‘cezaevinde corona’ iddiası, başsavcılıktan yalanlama

ANKARA – HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sincan Cezaevi’nde 70 yaşında bir tutuklunun ‘Corona’ testinin pozitif çıktığına iddia etti. Ancak kısa bir süre sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddiayı yalanladı.


Haber: Altan Sancar


HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Sincan 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 70 yaşında bir tutuklunun Covid-19 testinin pozitif çıktığı iddiasında bulundu.

Söz konusu iddiaya ilişkin gazetemize bilgi veren Gergerlioğlu, durumu kendisine tutuklunun avukatının ilettiğini belirtti.

İnfaz koruma memurlarının hastaneye kaldırılan mahpus için ‘Corona müsbet’ dediğini, ancak buna dair bir belgenin bulunmadığını dile getiren Gergerlioğlu, şunları kaydetti:

“Adalet Bakanlığı resmi bir açıklama yapmadı. Bir avukat kanalıyla bize gelen bilgiye göre 70 yaşında bir tutukluda Corona virüsü vakası var. Kişi hastaneye kaldırılmış durumda, ancak hangi hastaneye kaldırıldığı bilinmiyor. İnfaz koruma memurları ‘Corona müsbet’ demiş, ancak buna dair de bir belge görmedim. Avukatının bize aktardığı bilgi Corona virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldığı şeklinde.”

“Mahkumun ekstra bir hastalığının olup olmadığını bilmiyorum, ama kendisi 70 yaşında bir insan ve risk grubunda” diyen HDP’li vekil, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hastalık hepimizde olabiliyor, ancak yaşlılar hayatlarını kaybedebiliyor. Gençlerde tedavi edilen hastalık, yaşlılarda tedavi edilemiyor. Bu nedenle risk grupları acil tahliye edilsin diyoruz. Lafımızı dinleyen yok.
“Birçok cezaevinden gelen haberlerde de hasta kişilerin sevklerinde önemli engeller olduğu yönünde. Cezaevinde hastaları tek koğuşa tutuyorlar. Akıllarınca ‘Hastaneye gitmesinler ve bulaşmasın’ diyorlar acil ve ağır hastaları hastaneye gönderiyorlar gibi bir durum var. Bakan test açıklaması yapıyor, ancak test yapılan yok.”

‘Herkesi kapsayan bir düzenleme yapılmalı’

Gündemdeki infaz yasasındaki değişikliğe dair de değerlendirmelerde bulunan Gergerlioğlu, değişikliğin adli veya siyasi ayrımı yapmadan tüm tutukluları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekliliğine işaret etti:

“Adil ve eşit olmayan bir infaz yasası ele alınıyor. Risk grupları siyasi ya da adli mahpus diyerek bu yasanın dışında tutulamaz. Bu gayri insani bir tutumdur. Virüs adli ya da siyasi koğuş diye bir şey tanır mı? Adlilere öncelikli bir af geliyor gibi.
“70 yaşındaki siyasi mahpus ve 2 yaşında bebeği olan anne çıkamayacak. Gayri insani bir tavır var. İnfaz yasası yalnızca hükümlülere yönelik, oysa tutuklu risk grupları, çocuklar, anne ve babalar var. Yine 30 yaşındaki genç diyabet hastası, 80 yaşında hastalığı olmayan insanlara göre daha kötü durumda olabiliyor. Bu insanlar çok kötü koğuşlarda yaşıyorlar. Acil olarak herkesi kapsayan bir düzenleme yapılmalı.”

Başsavcılıktan yalanlama

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Sincan Cezaevi’ndeki bir tutukluda Corona virüsüne rastlandığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, söz konusu tutuklunun kronik rahatsızlığı nedeniyle 22 Mart’ta Ankara Şehir Hastanesi’ne sevk edilerek gerekli test ve tetkiklerinin yaptırıldığı vurgulandı: “Şahısla ilgili yazılı basın yayın kuruluşları ve sosyal medyada yer alan paylaşım ve iddialar asılsızdır.”

Açıklamada ayrıca, halkta panik ve korkuya neden olabilecek haber ve paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu gazeteciler için çağrı: #GazetecilerDeEvdeKalsın
Sonraki Haber
Zonguldak'ta fabrikanın çatısından düşen işçi yaşamını yitirdi