Ana SayfaÇalışma YaşamıGıda-İş’ten ‘Corona’ raporu

Gıda-İş’ten ‘Corona’ raporu

HABER MERKEZİ – 45 ayrı fabrikadan yüzlerce işçi ile yaptığı görüşmeler sonrası Corona virüse karşı alınan ve alınmayan önlemleri raporlaştıran Gıda-İş Sendikası, “Gıda fabrikalarında üretim sürerken, çalışma koşulları aynı biçimde devam ediyor. İşçilerin daha sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli önlemler ve tedbirler alınmıyor ya da göstermelik alınıyor” dedi. Raporda bir dizi öneride bulunuldu.

Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası (Gıda-İş) Corona virüsü sürecinde işverenler tarafından hijyen koşulları oluşturup oluşturmadıklarını, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem alınıp alınmadığını gözlemleyerek raporlaştırdı.

Farklı alanlarda 150 ile 4 bin işçi çalıştıran 45 gıda fabrikasında işçiler ile görüşen sendika yetkilileri virüs konusunda alınan veya alınmayan önlemler ile işyerlerinde yaşanan sorunları tespit etti.

Salgın ile birlikte işçilerin çalışma koşullarının daha da ağırlaştığı ifade edilen raporda şunlara dikkat çekildi:

“Gıda fabrikalarında üretim sürerken, çalışma koşulları aynı biçimde devam ediyor. İşçilerin daha sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli önlemler ve tedbirler alınmıyor ya da göstermelik alınıyor. Gıda üretimi yapan fabrikalardaki işçiler için acil önlemlere ihtiyaç var.”

Sorunlar

Corona virüse karşı sağlık sürecinin işletilmesinin yanında, gıda ürünlerinin sağlıklı ve kesintisiz halka ulaşmasının bu süreçte önem kazandığına dikkat çeken Gıda-İş, “Çünkü insan sağlığının bir diğer yanı sağlıklı beslenmesidir” dedi.

Bilgi aldıkları işletmelerin yüzde 70’inde üretimin artmış durumda olduğu vurgulanan raporda, gıda üretimi artışı ve stok nedeniyle yoğun mesailerin başladığı, bazı işletmelerde iş yoğunluğundan dolayı haftalık izin verilmediği kaydedildi.

Hastane yemekhanesinde çalışan işçilerin eldiven ve maske sorunu yaşadığı ifade edilen raporda, şu sorunlara yer verildi:

  • İşçilerin büyük çoğunluğu kendilerini Corona virüse karşı güvende görmüyor.
  • Yemekhanelerde halen toplu yemek yeniyor ve sosyal mesafe korunmuyor.
  • 50 yaş ve üstü, risk gurubunda olan işçilere yıllık izin kullandırılıyor, izin hakkı olmayanlar ücretsiz izne çıkarılıyor.
  • Soyunma odalarında topu giriş ve çıkışlar yaşanıyor.

Öneriler

Gıda fabrikalarında yaşanan sorunların kriz dönemi ile birlikte ortaya çıktığına dikkat çekilen raporda, bu süreçte işçilerin çalışma koşullarının ağırlaşmış ve tüm haklarının kısıtlandığına değinen Gıda-İş, şu önerilerde bulundu:

İşyerlerinde çalışma süreleri günlük 6 saate düşürülmeli ve 4 vardiya sistemine geçilmeli.

  • Ücret kesintisi yapılmamalı.
  • İki saatte bir havalandırmaya çıkmalı.
  • Bütün hijyen ve dezenfekte koşulları eksiksiz sağlanmalı.
  • Risk grubunda olan işçiler ücretli izinli sayılmalı.
  • Bantlar arasında, yemekhanelerde ve soyunma odalarında sosyal mesafe kuralına uyulmalı.



Önceki Haber
Mardin'de Ezidilere ait mezarlık tahrip edildi
Sonraki Haber
Görevden alınan Halfeli Belediye Eşbaşkanı Safa da tutuklandı