Ana SayfaGüncelGözaltına alınan avukatlardan dokuzu serbest, birine tutuklama

Gözaltına alınan avukatlardan dokuzu serbest, birine tutuklama

HABER MERKEZİ – Beş gün önce üç ilde düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan ve aralarında avukatların da olduğu 20 kişiden 17’si serbest bırakılırken, avukat Sevda Çelik Özbingöl’ün de olduğu üç kişi tutuklandı. Özbingöl’ün mesleki faaliyetlerini yürüttüğü için tutuklandığını belirten meslektaşları tutuklamaya tepki gösterdi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 12 Mart’ta Diyarbakır, Urfa ve Şırnak’ta düzenlenen ev baskınlarında aralarında avukatların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Adliyeye çıkarılan 10’u avukat 20 kişiden 17’si adli kontrol şartı ile savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan avukatlar şöyle: Metin Özbadem (HDP PM Üyesi), Cemo Tüysüz, Emin Baran, Gürgün Kadırhan, Hidayet Enmek, Hüseyin Izol, Özkan Avcı, Zeynep Işık, Şeyhmuz Inal ve Aydın Badıllı, İbrahim Halil Ayyıldız, Kemal Ak, Mehmet Gazali Yazar, Mızgin Çay Yavuz, Salih Erbekler, Şevger Sonkurt ve Zeynep Kıyar.

Tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilen avukat Sevda Çelik Özbingöl, Kürt yazar Halil Çay ve İlyas Çayır ise tutuklanarak Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Öte yandan Urfa İl Jandarma Komutanlığı’nda tutulan ve aralarında Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu’nun da aralarında olduğu dokuz kişinin ise Perşembe günü adliyeye sevk edilmeleri bekleniliyor.

Barolardan tutuklamaya tepki

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Meslektaşları Sevda Çelik Özbingöl’ün tutuklanmasına tepki göstererek baro binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Özgür Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’ne bağlı avukatlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Öncel, tutuklanan Avukat Sevda Çelik Özbingöl’ün mesleki faaliyetlerini yürüttüğü için tutuklandığını belirterek, Özbingöl tahliye edilinceye kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın da, Türkiye’nin bir hukuk krizi ile karşı karşıya kaldığını, bu krizi en az hasarla atlatmaya çalışan yurttaşların adalete erişmesi için çaba gösteren avukatlara da sıçramış olduğunu söyledi.

Cihan, tutuklanan avukat Özbingöl’ün mesleki faaliyetleri ve yine müvekkilleri ile yaptığı görüşmeler ve gizli tanık beyanıyla ile tutuklandığını vurgulayarak, “Arkadaşımız özel olarak seçildi. Biz arkadaşımızın özgürlüğüne kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Hukukun kendisinin oluşturduğu bu tehdit avukatlara da sıçramış durumda. Ama biz yurttaşların hakkını savunmaya devam edeceğiz. Avukatlar asla susmadı bundan sonra da susmayacak” diye konuştu.

Şırnak Baro Başkanı Nuşireven Elçi ise, yapılanların hukuki bir süreç olmadığını belirterek, “Kanaatimizce bu yapılanları savunmaya bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Sevda arkadaşımızın aramıza katılması için bölge baroları, Türkiye’deki tüm hukuçular olarak üstümüze düşeni yapacağız” dedi.


Avukatların gözaltına alınmasına 26 barodan tepki


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dörtlü zirve video konferans ile gerçekleştirildi
Sonraki Haber
Bodrum açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem