Ana SayfaCezaevleriGüven’den ‘infaz düzenlemesi’ uyarısı: Stratejik bir hata yüzbinlerin ölümüne neden olabilir

Güven’den ‘infaz düzenlemesi’ uyarısı: Stratejik bir hata yüzbinlerin ölümüne neden olabilir

HABER MERKEZİ – Gündemdeki infaz düzenlemesine dair açıklama yapan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, düzenlemenin eşitlikçi olması gerektiğine dikkati çekerek, “Devletin bu konuda yanlış yapmaması gerekiyor. Stratejik bir hata, yüzbinlerin ölümüne neden olabilir” uyarısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, aralarında siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı ve Corona virüsü salgınına karşı yürütülecek çalışmalar amacıyla oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi adına açıklama yaptı.

Güven, salgın riski altında bulunan tutuklular ve bununla bağlantılı olan Meclis’e getirilmesi beklenen infaz düzenlemesine ilişkin konuştu.

“Devlet tutsak ettiyse, her şeyi ile ilgilenmek zorunda”

Tüm dünyada yayılım gösteren virüs salgınına dikkati çeken Güven, alınan tedbirleri hatırlatarak, “Bizlerde hem evde kalınması gerektiğini söylüyoruz hem de bu konuda alınacak tedbirleri sık aralıklarla halkımızla paylaşıyoruz. Ancak bizim sesimizi ulaştıramadığımız ve hiçbir şekilde katkı sunamadığımız bir yer var. O da cezaevleridir” diye konuştu.

Cezaevlerinin bir toplumun içerisinde bulunduğu durumu, bir ülkenin yönetim biçimini en iyi ifade eden alanlardan olduğunu söyleyen Güven, “Cezaevlerinde 300 binden fazla insan var. Bu insanların arasında kronik hastalıkları olanlar, hasta tutuklular ve 7’den 70’e her kesimden insan var. Bunların sorumluluğu, elbette birinci görev devlete düşüyor. Devlet bunları tutsak ettiyse, her şeyi ile ilgilenmek zorundadır” dedi.

Güven kendi cezaevi deneyimlerini de hatırlatarak, “Küçücük koğuşta bin çok insan kalıyorsa, hangi önlem alınabilir? Onların beslenmeden sağlık sorunlarına kadar hiçbir şekilde içeride bunları gidermeye dönük bir mekanizma yoktur. Sürekli yetersizlikler ve imkansızlıklarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

“Devlet bunun hesabını veremez”

Virüs nedeniyle tutukluların büyük bir tehlike altında olduğuna dikkati çeken Güven, “Bu tehlikeyi de görerek, devletin, yetkililerin şu anda infaz düzenlemesi olarak Meclis’e getirdiği yeni yasal düzenlemenin samimi bir şekilde ele alınması gerekiyor” diyerek söz konusu yasanın herkesi kapsaması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Devletin bu konuda yanlış yapmaması gerektiğini söyleyen Güven, “Stratejik bir hata, yüzbinlerin ölümüne neden olabilir. Devlet bunun hesabını veremez. Tarih sayfalarına da bir trajedi olarak yansıyacak bir katliam olur” dedi.

Bunların yaşanmaması için yetkililere seslendiklerini belirten Güven, “Bu konuda ayrımsız, eşitlikçi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Türkiye halklarının özlem duyduğu, herkesin ‘benimde içimi rahat ettiren bir yasal düzenlemeydi’ diyebileceği bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda yapılacak en ufak bir hatanın telafisinin mümkün olmadığını tekrar belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


İnfaz düzenlemesi: AKP’den CHP, HDP ve İYİ Parti’ye ziyaret

HDP’li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
70 gün sonra cansız bedeni bulunan Şimuni Diril toprağa verildi
Sonraki Haber
Tufan'a karşı Nuh olmak