Ana SayfaGüncelHak savunucusu Raci Bilici’ye 6 yıl 3 ay hapis cezası

Hak savunucusu Raci Bilici’ye 6 yıl 3 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Derneği üyesi avukat Raci Bilici’ye “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi avukat Raci Bilici’nin “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Bilici ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı çok sayıda avukat ve insan hakları savunucusu izledi.

Savcı, önceki duruşmada sunduğu mütalaasını tekrarlayarak, Bilici’nin üzerine atılı “örgüt üyeliği” suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Duruşmada savcının mütalaasına karşı savunma yapan Bilici, “22 yıl öğretmenlik yaptım. Darbeden sonra 3 ay açığa alındım ve göreve iade edildim. Avukatlık yapmak için görevimden istifa ettim. Şu an avukat olarak karşınızdayım. Uzun yıllardır insan hakları savunucusu olarak aktif çalışıyorum” dedi.

İHD Diyarbakır Şube başkanlığı yaptığını da hatırlatan Bilici, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hak savunucuları olarak yaşanan hak ihlallerini tespit eder ve raporlar halinde yayınlarız. Hak ihlallerinin bir daha yaşanmaması için gerekli yetkililer ve siyasi iktidarla görüşürüz. İnsan hakları savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisi olarak GÖÇ-DER’in davetiyesi üzerine ‘Göç Konferansı’na katıldım. Moderatorlük yaptım.
“Dosyada yer alan konuşmalar 2011 yılına ait, bunları net olarak hatırlamam mümkün değil. Konuşmalar dosyada da kesik kesik yer alıyor ve bir anlam bütünlüğü yok. Çatışmaların başlamaması için siyasi iktidarla defalarca görüştük. ‘Canlı kalkan’ gibi eylemleri bizim önermemiz ve yapmamız mümkün değil. Beraatımı istiyorum.”

Avukatlarının yaptığı savunmanın ardından mahkemeye heyeti, Bilici’ye “örgüt üyesi” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Bilici, 2011-2014 yılları arasında, İHD’nin ihlal raporlarını hazırladığı, hak örgütleri toplantılarına ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle yargılanıyordu.




Önceki Haber
MEB'den 'Corona' önlemi: Tüm sosyal etkinlikler iptal
Sonraki Haber
Adli tutukluları bırakıp siyasileri cezaevinde tutan İran’a HRW’den çağrı