Ana SayfaGüncelHalepçe Katliamı anmalarında Türkiye’ye ‘soykırımı tanı’ çağrısı

Halepçe Katliamı anmalarında Türkiye’ye ‘soykırımı tanı’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Saddam Hüseyin’in talimatı üzerine zehirli gaz kullanılarak 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’ye düzenlenen saldırı sonucu 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği Halepçe Katliamı’nın üzerinden 32 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler İstanbul’dan Van’a pek çok kentte düzenlenen açıklamalar ile anıldı.


Diyarbakır

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, katliama ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Kürtlerin Halepçe Katliamı yarası hala kanıyor” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ortadoğu coğrafyasında en kalabalık ve statüsüz yaşayan Kürt halkı uzun yıllardır trajik katliamlar yaşamaktadır. Bu katliamların tarihsel arka planları mevcuttur. Bu katliamları kınıyoruz, bir daha yaşanmamasını diliyor, unutmadık ve unutturmayacağız.”

Diyarbakır Barosu da baro adli yardım binasında düzenlediği basın toplantısı ile Türkçe ve Kürtçe olarak katliama ilişkin açıklama yaptı.

Burada konuşan baro başkanı Cihan Aydın, Kimi ülkelerin Halepçe Katliamı’nı “jenosit” (soykırım) olarak kabul ettiğini hatırla Aydın, Türkiye’deki siyasi partilere de bu katliamı “jenosit” olarak kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Aydın, “Binlerce insanın yaşam hakkının ihlal edildiği Halepçe Katliamı’nın 32’inci yıl dönümünde bir kez daha Halepçe özelinde insanlığa bu acıları yaşatanları kınıyor ve bu vesileyle bütün dünya devletlerinin bu soykırımı tanıması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

İstanbul

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, katliamın yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Halepçe Katliamı’nın insanlık tarihinde bir “utanç sayfası” olarak anıldığı belirtilen açıklamada, bugüne değin Irak, Irak Federe Kürdistan Bölge yönetimi, Norveç, İsveç ve İngiltere’nin yaklaşık 200 bin Kürt’ün katledildiği Enfal Operasyonu kapsamında işlenen suçları bir soykırım olarak kabul ettiği hatırlatıldı.

Türkiye’ye de soykırımı tanıma çağrısında bulunulan açıklamada şöyle denildi:

“İnsan hakları savunucuları olarak ‘Halepçe’ler olmasın’ insanlık tarihine yeni utanç sayfalarının eklenmesine izin vermeyelim diyerek, savaşlara, katliamlara karşı tüm insanları mücadeleye çağırıyoruz. Başka Halepçeler, başka soykırımlar yaşanmasın!”

Van

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü de katliamın yıl dönümüne dair parti binası bahçesinde açıklama yaptı.

Açıklamaya, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Burada konuşan HDP Van İl Örgütü yöneticilerinden Leyla Atsak, şunları söyledi:

“Halepçe kenti, ani ölümün vahşetine, günlük işlerin ortasında donan cesetlere, avlularında oturan insanların, çocuklarını göğüslerine kaldıran kadınların, zehirli gaz bulutundan kaçarken saldırı ortasında can veren binlerin trajedisine sahne olmuştu.
Gaz bütün doğal yaşamı, insanları, hayvanları, ağaçları öldürmüştü. Halepçe bir bütün olarak sessizliğe gömülmüştü. Kentin sessizliği acının çığlığına dönüşmüştü. Bu çığlık kapitalist modernitenin ikiyüzlülüklerini, yalanlarını, zalimliklerini haykıran bir çığlıktı.”

Katliamı gerçekleştiren Saddam Hüseyin’in daha sonra idam edildiğini hatırlatan Aksak, ancak katliama destek veren ülkelerin hiç bir zaman soruşturulmadığına dikkat çekti.

Tarih boyunca olduğu gibi Kürtlere yönelik bir vahşet daha karanlıkta kaldı” diyen Aksak sözlerini şöyle tamamladı:

“32 yıl geçmesine rağmen Kürtler bu katliamı unutmamıştır. Unutmak onaylamaktır. Bizler unutarak zalimlerin zulmüne ortak olmayacağız. Halepçe’den Roboski’ye, Roboski’den Rojava’ya kadar yapılan her katliamı, yaşatılan her acıyı bir kez daha lanetliyoruz.”

İzmir

İHD İzmir Şubesi ise, katliamın yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz” ifadelerini kullandı.

“Uçaklardan atılan elma kokulu kimyasal bir zehirle adeta soykırıma uğradılar Irak’ta, Halep’te yaşayan Kürtler. Hedeflerinde çocuklar vardı, geleceği hedeflemişlerdi… Halepçe’de 16 Mart 1988’de insanlık nefessiz bırakıldı, yakıldı. Hatırlamak, anmak, onurumuzdur. İnsanlık için onurdur.”

Halepçeyiz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Alptekin Dursunoğlu tahliye edildi
Sonraki Haber
'Grup Yorum üyeleri ve Mustafa Koçak'a zorla müdahalenin ölüm dışında bir anlamı yok'