Ana SayfaCezaevleriHDP’li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

HDP’li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

HABER MERKEZİ – HDP Milletevekili Murat Çepni, AKP’nin yeni infaz yasa teklifinde siyasi tutukluların kapsam dışında bırakmasına tepki göstererek, düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. Çepni, “Siyasi tutuklular düşmanca ideolojik tutumun yanında, pandemi nedeniyle de ölüme terkedilmiş olacaklar” diye belirtti.

AKP’nin CHP ve İYİ Parti’ye ilettiği yeni infaz yasası teklifine göre Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar af kapsamı dışında görünüyor.

Bu da cezaevlerindeki binlerce siyasi tutuklunun infaz düzenlemesinden faydalanamayacağı anlamına geliyor.

Taslak teklife göre, “kasten öldürme”, “terör ve örgütlü suçlar” hariç olmak üzere cezaevinde geçirilecek süre verilen cezanın yarı oranına indirilirken, AKP’nin ilk teklifinde yer almayan “uyuşturucu” ve “cinsel istismar” suçları da indirim kapsamına alınıyor.

Böylece ‘uyuşturucu’dan hüküm giymiş yaklaşık 60 bin kişinin de aralarında bulunduğu 100 bin dolayındaki kişinin tahliyesi bekleniyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, siyasi tutukluların tasarı dışında bırakılmasına “İktidarın bu yapmaya çalıştığı insanlığa karşı da bir suç niteliğindedir” diyerek tepki gösterdi.

AKP’nin söz konusu teklifi Corona virüsü salgınıyla mücadele sırasında gündeme getirildiğini söyleyen Çepni, “Felaketleri fırsata çevirmekte oldukça başarılı olan AKP, tüm cezaevlerini boşaltması gerekirken, son derece ideolojik bir kararla siyasi tutsakları bu düzenlemenin dışında bıraktığını açıkladı. Henüz yasalaşmamakla birlikte şimdilik kamuoyuna yansıyan hali bu. Muhtemelen düzenleme, önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilecek” diye belirtti.

Şu anda cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta, 3 bin 280 bebek ve çocuk, 7 bin siyasi tutuklunun bulunduğunu belirten Çepni, “MHP’nin baskısıyla uyuşturucu suçlarının da kapsam içine alındığı pakette, siyasilere düşmanca tutum devam ettirilmektedir” dedi.

Çepni ayrıca, “Paketin detayları açıklandıkça HDP tarafından ayrıntılı ele alınıp sonuçları kamuoyu ile paylaşılacağız. Siyasi tutukluları kapsamayan bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğiz” diye vurguladı.

HDP’li vekil son olarak şunları söyledi:

“Bu düzenlemeden iktidar derhal vazgeçmeli ve başta partimiz HDP olmak üzere tüm muhataplarla görüşüp, pakete yeni halini verilmelidir. Bu haliyle siyasi tutuklular düşmanca ideolojik tutumun yanında, pandemi nedeniyle de ölüme terkedilmiş olacaklar. Salgının nereye varacağı henüz kestirilemezken, iktidarın bu yapmaya çalıştığı insanlığa karşı da bir suç niteliğindedir.”

AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı




Önceki Haber
AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı
Sonraki Haber
Evden çıkmadan gezebileceğiniz 5 sanal müze