Ana SayfaGüncelHDP’nin sekiz belediyesine daha kayyum

HDP’nin sekiz belediyesine daha kayyum

HABER MERKEZİ – Sabah saatlerinde HDP yönetimindeki Batman Belediyesi ile Diyarbakır’ın Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine kayyum atanmasının ardından akşam saatlerinde Diyarbakır’ın Eğil, Bitlis’in Güroymak ve Iğdır’ın Halfeli ilçeleri ile Siirt’in Gökçebağ beldesi belediyelerine de kayyum atandı. Görevden alınan belediye eşbaşkanları gözaltına alınırken, belediyeler abluka altında. Durumu protesto eden HDP’liler ise ‘Corona’ya karşı maske takan polislerce yaka paça gözaltına alındı. Son kayyum atamalarıyla partinin 40 belediyesine el konulmuş oldu.

HDP yönetimindeki Batman Belediyesi, Diyarbakır’ın Silvan, Lice ve Ergani ile Bitlis’in Güroymak belediyelerine, İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, kayyum atanmasıyla birlikte görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Naşide Toprak, Lice Belediyesi Eşbaşkanı Tarık Mercan ve Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Kaya gözaltına alındı.

Dört belediyeye kayyum atanmasının ardından akşam saatlerinde de Diyarbakır’ın Eğil, Iğdır’ın Halfeli ve Bitlis’in Güroymak ilçeleri ile Siirt’in Gökçebağ beldesi belediyelerine de kayyum atandı.

MA, Gökçebağ Belde Belediye Başkanı Serhat Çiçek’in de gözaltına alındığını duyurdu.

Kayyum atanan belediyeler ise polis tarafından abluka altına alındı ve belediyeler giriş çıkışlara kapatıldı.

Maskelerle gözaltı

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve partililer ablukaya tepki gösterirken, Başaran, “Biz halk sağlığını sizden daha fazla düşünüyoruz. AKP sağlığı tehdit ediyor. AKP bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir” dedi.

AKP’nin “Kürt düşmanı” olduğunu söyleyen Başaran, “Burada herkes buna alet olmaktadır. AKP darbecidir. Bugün buna gülenler hukukun önünde mutlaka hesap verecektir. Eğer kılımıza dokunurlarsa, başımıza bir şey gelirse buradakiler sorumludur” diye konuştu.

MA

Ardından polis çembere aldığı gruba müdahale etti. Ellerinde eldiven ve yüzlerinde maske takılı polisler, aynı şekilde salgın nedeni ile maske takan kişileri gözaltına aldı.

Müdahalede kimi yurttaşlar darp edilirken, aralarında HDP İl Eşbaşkanları Ömer Kulplu ve Fatma Ablay’ın da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

HDP: İktidar, salgını Kürt düşmanlığı yapmak için fırsat olarak görüyor

Kayyum atamaları üzerine HDP resmi Twitter hesabından duruma tepki gösterildi.

Açıklamada, “İktidar, salgını Kürt düşmanlığı yapmak için fırsat olarak görüyor” denildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da iktidarı eleştirdiği açıklamasında, dayanışma ve mücadele mesajı verdi:

Partinin bir diğer eş genel başkanı Mithar Sancar ise, şöyle konuştu:

“Bizler bu salgının başından beri insanlığı tehdit eden büyük bir tehlikeden söz ettik ve bu tehlikeye karşı dayanışmayı zorunlu gördüğümüzü belirttik. İnsanlık bu büyük tehdidi ancak dayanışma ile aşar dedik. İktidara da bu yönde çağrılar yaptık, önerilerimizi düzenli olarak kamuoyu ile paylaştık ama görüyoruz ki iktidar dayanışma yerine kutuplaştırma politikalarını tercih ediyor.
“Bu, iktidarın insanlığı tehdit eden büyük tehlikeler karşısında bile öncelikle kendi bekasını düşündüğünü gösteriyor. Halkı değil kendi iktidarını tercih eden, iktidarını düşünen bir anlayışla karşı karşıyayız.
“Biz şeffaflık diyoruz, iktidar karanlığı seçiyor. Biz demokratik katılım diyoruz, iktidar otoriterliği ve keyfiliği tercih ediyor. Biz halk sağlığı dedikçe iktidar halka saldırıyor, halkın sağlığını tehdit ediyor.”

Protesto çağrısı

Evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz’ın Twitter hesabından avukatları aracılığıyla bir mesaj yayınladı.

Demir ve Korkmaz’ın fotoğrafı ile birlikte yayınlanan mesajda, “Sizlerin sağlığı bizim için her şeyden önemlidir… Değerli arkadaşlar hukuksuzca gözaltına alındık, halkın belediyesi gasp edildi ve kayyum atandı. Lütfen sağlığınız için toplu şekilde beklememeniz sizden ricamızdır” ifadeleri kullanıldı.

Bu çağrı sonrası HDP Batman İl Örgütü, akşam saat 20.00’da ses çıkarma eylemi çağrısı yaptı. Buna göre, belirlenen saatte “#Kayyumdarbedir” hashtag’i kullanılarak kayyum atamasına tepki gösterilecek.

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nca yapılan açıklamada da protesto çağrısı yapıldı:

  • Başta halklarımız olmak üzere bütün partililerimize bugünden itibaren her gün saat 20.00’da evlerinin pencere ve balkonlarına çıkıp kayyımı sloganlarla protesto edip gürültü eylemine başlamaya, araçlardan korna çalarak tepki göstermeye,
  • Salgın sürecinde işçi ve emekçileri bir kez daha görmezden gelen, halk iradesini hiçe sayan, insanlık için virüs kadar tehlikeli olan AKP iktidarına karşı ortak mücadeleyi büyütmeye, bütün emek ve demokrasi güçlerinin de bu eyleme güç katmaya çağırıyoruz.

65 belediyeden 40’ına kayyum

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Son kayyum atamalarıyla partinin üçü büyükşehir, biri il, 32 ilçe ve dört belde belediyesine kayyum atanmış oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Yaşam dağıtımcısı gözaltına alındı
Sonraki Haber
İlaçlamalar yüzeysel, tutuklulara dezenfektan verilmiyor: 'Ama'sız tahliyeler sağlanmalı'