Ana SayfaGüncelİdlib krizi: Putin-Erdoğan görüşmesinden ateşkes çıktı

İdlib krizi: Putin-Erdoğan görüşmesinden ateşkes çıktı

HABER MERKEZİ – İdlib krizinin gölgesinde Moskova’da 5 saat 40 dakika süren zirvenin ardından ortak açıklama yapan Rusya lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzlaşı sağladıklarını açıkladı. Buna göre bu gece yarısı itibariyle İdlib’de ateşkes yürürlüğe girecek. Rusya analisti Kerim Has, zirvenin arından yaptığı değerlendirmede ateşkesin kısa süreceği ve sahada anlamı olmayacağı görüşünü dile getirdi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki zirve sona erdi.

Suriye’nin İdlib vilayetinde gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşen görüşmede, masada da İdlib’deki gelişmeler vardı.

Basına kapalı görüşme öncesi yapılan kısa açıklamalarda Putin, “Size telefon görüşmemizde de söylediğim gibi, maalesef Suriye askerleri de dahil hiç kimse onların (Türk askerlerinin) o anda bulundukları yeri bilmiyordu” dedi.

Putin ayrıca bu süre zarfında Suriye ordusunun da ciddi kayıpları olduğunu aktardı ve bu durumun da “mutlaka ele alınacağını” söyledi.

Erdoğan ise “Bugün burada atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır” diye konuştu.

Zirve yaklaşık 6 saat sürdü

Bu konuşmaların ardından ikili basına kapalı görüşmeye geçti. Bu görüşme 2 saat 40 dakika sürdü.

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası heyetler arası görüşmeye geçildi. Bu görüşme ise üç saat sürdü.

Toplam 5 saat 40 dakika süren zirvenin ardından Putin ve Erdoğan’ın ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin: Bugün de uzlaştık

İlk olarak söz alan Rusya lideri Putin, Suriye’nin İdlib bölgesindeki “hassas durumu” ele aldıklarını belirtti.

“Görüş ayrılıkları oluyor ama bugün de uzlaşabildik” diyen Putin, görüşme sonunda ortak bir belge hazırlandığını duyurdu.

Erdoğan: Bu gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecek

Putin’in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Farklı görüşte olduğumuz tüm konuları ayrıntılarıyla görüştük” dedi.

“Soçi mutabakatına göre İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi muhafıza edilecek ve statükonun korunması için gerekli tedbirler alınacaktır” diyen Erdoğan, Suriye hükümet güçlerinin Türk askerlerini hedef alan saldırıları nedeniyle “yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz bir hale gelmiştir” diye belirtti. Ancak bunun ayrıntılarını vermedi.

Erdoğan, İdlib’de bu gece yarısı itibariyle ateşkesin yürürlüğe gireceğini de açıkladı.

“Türkiye bu süreçte rejimin yapabileceği her saldırıya cevap verme hakkını saklı tutacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye krizine bu ülkenin toprak bütünlüğü temelinde çözüm bulunana kadar Türkiye, bölgedeki faaliyetlerini sürdürmekte kararlıdır” diye ekledi.

Mutabık kalınan hususlar neler?

Liderlerin ardından açıklama yapan Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları ise üzerinde mutabık kalınan hususları açıkladı:

  • İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.
  • M4 (Halep’i Lazkiye’ye bağlayan) karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Esas ve usuller, Türkiye ve Rusya savunma bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak.
  • Türk ve Rus devriyeleri, 15 Mart’ta M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

Kerim Has: Ateşkes kısa sürecek

Rusya analisti Kerim Has, Twitter üzerinden Putin-Erdoğan zirvesinde mutabık kalınan hususları üç maddede değerlendirdi:

  • Türkiye-Rusya çatışması engellenirken, Ankara’nın Şam’la savaşı da bir süreliğine kontrol altına alındı.
  • Ateşkes çıktı; ama korkarım ki kısa sürecek ve sahada anlamı olmayacak.
  • M4 çevresinde güvenlik koridoru ve ortak devriye de sembolik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu gazeteci Ruken Demir'e ilk duruşmada tahliye
Sonraki Haber
Corona virüsü: Ülke ülke son durum