Ana SayfaGüncelİHD: Hurmüz ve Şimuni Diril nerede?

İHD: Hurmüz ve Şimuni Diril nerede?

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta Hurmüz ve Şimuni Diril çiftinden 56 gündür haber alınamıyor, İHD soruyor: “Hurmüz Diril ve Şimuni Diril nerede?”

İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril’in Şırnak Beytüşşebap’ta yaşayan ebeveynleri 71 yaşındaki Hurmüz Diril ve 65 yaşındaki Şimuni Diril’den 11 Ocak’tan bu yana haber alınamıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından Diril çiftinin akıbetine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, kayıp vakası nedeniyle başlatılan soruşturmada ‘gizlilik kararı’ bulunduğundan konuyla ilgili yeterli bilgiye ulaşmanın oldukça zor olduğu belirtildi.

İHD açıklamasının devamında şu talepte bulundu:

“Konuyla ilgili olarak aile ile iletişime geçtik ve ailenin ‘beklenti içinde olduğunu’, ‘beklemek istediğini’ öğrendik. Bu duruma saygı duymakla beraber, günlerdir kayıp olan ve akıbetlerinden haber alınamayan Hurmüz ve Şimuni Diril ile ilgili olarak devlet yetkililerinin daha etkili ‘arama-kurtarma’ faaliyetleri yürütmesini, sayıları son derece azalmış olan ve çok haklı endişeler içinde bulunan Süryani/Keldani toplumuna konuyla ilgili güvenilir bilgi verilmesini ve bu iki kişinin bir an önce bulunmasını talep ediyoruz.”

Ne oluyor?

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde yaşayan 71 yaşındaki Hurmüz Diril ve 65 yaşındaki Şimoni Diril 56 gündür kayıp.

Çifte dair başlatılan arama çalışmaları bölgenin karlı olmasından kaynaklı sonlandırılırken, çifte dair bugüne kadar herhangi bir ize rastlanmadı.

Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma ise alınan “gizlilik” kararı ile yürütülüyor.

Soruşturma kapsamında bugüne dek kayıp çifte dair sadece oğulları Bedri ve İstanbul Katolik Kilisesi Papazı Remzi Diril ile çiftle birlikte aynı köyde yaşayan tek kişi olan Epro Diril’in ifadeleri alındı.

Anne ve babasının kaçırıldığını düşünen Remzi Diril, “Hiçbir haber yok” diyor ve halka duyarlılık çağrısı yapıyor: “Kim kaçırdıysa, nereden aldıysa, aynı yere tekrar bırakmasını istiyoruz.”

kovankaya köyü şırnak ile ilgili görsel sonucu

Hurmüz ve Şimuni Diril çiftinin yaşadığı Kovankaya köyü, devlet tarafından 1989’da boşaltılmıştı.

Köye 1992 yılında dört aile yerleşmişti, ancak 1994’te köy tekrar boşaltılmıştı.

Çiftin çocuklarından Remzi Diril, “O tarihten sonra 2011’de köye gidip ilkbahar ve yaz aylarında yaklaşık beş ay orada kalmaya başladık. 2014’ten beri de köyde yerleşik olmaya başladık, anne ve babam o tarihten beri yaz kış hep köyde yaşıyor. Yazın köydeki hane sayısı beş altıya yükseliyor ama orada kalıcı olan anne, babam ve bir komşumuz” diyor.

Kovankaya, köy boşaltmalar sonrası gözaltında kayıp vakalarının da yaşandığı bir yer.

Şimuni Diril’in amcasının torunları da 1994’ten bu yana kayıp.

1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril’den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı.

İki çocuğun zorla kaybedilmesi, Cumartesi Anneleri’nin 628. haftasında da kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki Diril’in, 1989’da köyleri boşaltılınca İstanbul’a taşındığını, daha sonra kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994’te İstanbul’dan Şırnak’a doğru giderken gözaltına alındıklarını ve daha sonra kendilerinden haber alınamadığını duyurmuştu.

Her iki çocuk için başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmış, Zeki Diril’in ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.

AİHM, Zeki Diril’in kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye’yi oybirliği ile mahkum etmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KONDA araştırması: Her 10 kişiden yedisi nafaka hakkını destekliyor
Sonraki Haber
Afganistan'da saldırı: En az 27 kişi hayatını kaybetti