Ana SayfaGüncelİlk vakanın ardından: Türkiye’de ‘Corona’ testi yapma kriterleri genişletildi

İlk vakanın ardından: Türkiye’de ‘Corona’ testi yapma kriterleri genişletildi

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının tespit edilmesiyle birlikte test kriterlerinin genişletildiğini açıkladı. Ancak Türk Tabipler Birliği, “Test yeterli değil, mutlaka akciğer tomografisi de çekilmeli” diyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özsu, Türkiye’de ilk vakanın tespit edilmesiyle birlikte test kriterlerinin değiştiğini duyurdu.

“Eskiden son 14 gün içinde riski yüksek ülkelerden gelmiş olan ve belirtileri gösteren kişilere test yapıyorduk” diyen Özsu, “Artık hangi ülke olduğu fark etmeksizin son 14 gün içinde gelmiş ve belirtileri göstermiş olmak yeterli. Ayrıca bu kişilerle teması olmuş kişiler de teste tabi tutulacak” diye belirtti.

Özsu, “İlerleyen günlerde bu kriter daha da genişletilebilir ve yurt dışına çıkmış olma şartı da aranmayabilir. Yani artık daha çok kişiye test yapma gündemimize girmiştir” açıklamasında bulundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Antalya’daki Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi’ne katılan Özsu, “Daha çok vakayı yakalamak önemli. Ancak şöyle bir durum var, bunu vurgulamamız lazım. Türkiye’de henüz bir salgın yok” diye konuştu.

Şüpheli olguların hepsine bu testin yapıldığını ve şimdiye kadar da tek bir pozitif vakanın çıktığını belirten Özsu, “Eğer pozitif çıkması gereken kişiler olsaydı, bunlar da zaten risk grubu olan ve vaka tanımına uyan kimselerdi ve bunları da yakalardı” diye ekledi.

Özsu, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Bu test bir tarama aracı olarak kullanılamaz. Yani herkese test, uygun değil, ekonomik de değil, böyle kullanan da yok dünyada. Ancak semptomu olan kişilere bunu yapabiliriz.
“Ama ilerleyen süreçte yerli olgular da çıkmaya devam ederse yurtdışı ile teması olmayan olguların sayısı artarsa, Türkiye’de virüsün dolaşıma girdiğini fark edersek, daha fazla kişiye test yapmak gündemimize girebilir ve bu tanım değişebilir.”

TTB: Test yeterli değil, mutlaka akciğer tomografisi de çekilmeli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 Mart’ta bir kişide Corona virüsü tespit edildiğini ve karantinaya alındığını açıklamıştı.

Koca ayrıca, şu ana dek virüs şüphesiyle test yapılan ve sonucu negatif çıkan kişi sayısının 2 binin üzerinde olduğunu belirtmişti.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise virüsün tespitinde kullanılan testlerde hata payı olduğunu ve şüpheli kişilerin mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini söylüyor.

“Amerika’da yapılan testlerin bile doğruluk payının henüz yüzde 60-70 oranında olduğu ortaya kondu. O yüzden şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor.
“Bilimsel çalışmalar akciğer tomografisinde COVID-19 gösteren özel bir görüntü olduğunu ve test sonucu negatif çıksa bile tomografide gözüken akciğerdeki iz ile teşhis konulabildiğini gösterdi. Testlerin negatif çıkması tek başına yeterli değil.”

Corona virüsüne dair hazırladığımız haberlerin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kitlesel Newroz kutlamaları 'Corona' nedeniyle iptal edildi
Sonraki Haber
Filmmor Kadın Filmleri Festivali 'Corona' nedeniyle ertelendi