Ana SayfaGüncelİstanbul Valiliği’nden ‘savaşa hayır’ eylemlerine 10 Mart’a kadar yasak

İstanbul Valiliği’nden ‘savaşa hayır’ eylemlerine 10 Mart’a kadar yasak

HABER MERKEZİ – İstanbul Valiliği, 10 gün boyunca kentte yapılacak ‘savaşa hayır’ temalı eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu.

İstanbul Valiliği, 34 Türk askerinin öldüğü saldırının ardından İdlib’de yaşanan çatışmalara ilişkin yapılabilecek ‘savaşa hayır’ temalı tüm eylemleri yasakladı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, bu tür etkinliklerin 10 gün boyunca yasaklandığı belirtildi.

‘Savaşa hayır’ vb. konulu eylem ve etkinliklerin ‘toplumsal iç barışı tehdit edebileceği’ ileri sürülen açıklamada şöyle denildi:

“Suriye’de şehitlerimiz ve gazilerimizin olduğu böylesi hassas bir dönemde, toplumda infial uyandıracak; milli, vicdani ve insani değerlere dokunacak, toplumsal iç barışı tehdit edebilecek şekilde ‘Savaşa Hayır’ vb. konular adı altında; miting, yürüyüş, basın açıklaması, imza kampanyası, stant/ çadır açma, bildiri, afiş dağıtma vb. eylem ve etkinlikleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel provokasyon amaçlı olayların olabileceği dikkate alındığında kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin Suriye’de yürütmekte olduğu askeri operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, imza toplama, bildiri, broşür dağıtma vb. etkinlikler yasaklandı.”

Yasak, 10 Mart Salı günü saat 23.59’a kadar geçerli olacak.

İdlib saldırısının ardından neler oluyor?

Fotoğraf: Reuters

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetmişti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıklamıştı.

Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar gelirken, NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplanmıştı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıkmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söylemiş ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullanmıştı.

Saldırının ardından yaklaşık 1,5 gün sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu eleştirmiş, Türkiye’nin Suriye’den çekilmeyeceği mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde gelmişti.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği de yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in İdlib gündemiyle 5 Mart’ta Moskova’da bir araya gelecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
UAÖ: Yunanistan'ın insanlık dışı tedbirleri mültecilerin hayatlarını tehlikeye atıyor
Sonraki Haber
Meclis'te kapalı kapılar ardında İdlib oturumu