Ana SayfaDünyaJaponya’da Kürtçe dersler: İlk mezunlar verildi, yeni döneme de ilgi yoğun

Japonya’da Kürtçe dersler: İlk mezunlar verildi, yeni döneme de ilgi yoğun

HABER MERKEZİ – Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl başlayan Kürtçe dersler bu yıl da devam edecek. Derslere ilgi yoğun. Kürtçenin ülkedeki diğer üniversitelerde de seçmeli ders olarak verilmesi için çalışmalar sürüyor.

Japonya’daki Tokyo Yabancı Diller Araştırma Üniversitesi’nde Nisan 2019’da başlayan Kürtçe seçmeli dersler ilk mezunlarını verdi.

İkinci yıl için Nisan ayında yeniden başlayacak olan derslere şimdiden yoğun ilgi var.

Japonya’daki Kürt Dili Bölümü Öğretim Üyesi Vakkas Çolak geçen bir yılı ve yeni başlayacak dönemi Yeni Yaşam’dan Neğşirvan Güner’a anlattı.

Tokyo Yabancı Diller Araştırması Üniversitesi’nde seçmeli olarak en çok tercih edilen dilin Kürtçe olduğunu söyleyen Çolak, ilginin artarak devam ettiğini belirtti.

Kürtçe’nin Soranice lehçesinde bir kitap çalışmalarının olduğunu aktaran Çolak, gelecekte bir dönem Soranice bir dönem de Kurmanci lehçelerinde derslerin olacağını ifade etti.

Çolak ayrıca Kürtçe derslerin Japonya’daki diğer üniversitelerde seçmeli ders olarak verilmesi için de çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Dört kitap projesi

Geçen süreç içerisinde dört tane kitap hazırlama projelerinin olduğunu söyleyen Çolak, bunlardan birinin Kürtçe-Japonca bir gezi rehberi olduğunu söyledi.

Kürtçe edebiyat antolojisini Japoncaya kazandıracaklarını da belirten Çolak, bir çalışmalarının ise Japoncadan Kürtçeye bir roman çevirisi olduğunu anlattı.

Çocuklara yönelik özellikle Kürtçeden Japoncaya, Japoncadan Kürtçeye hikaye çevirileri yapacaklarını da belirten Çolak, “Bir de burada doğan Kürt çocukları için kurs çalışmamız olacak” dedi.

Türkiye’nin tutumuna eleştiri

Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nde verilmeye başlanan Kürtçe derslere karşı Ankara’nın girişimlerde bulunduğu iddia edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı’nın derslere son verilmesi için Japonya hükümetine baskı yaptığı bilgisi basına yansımıştı.

Bu tutuma dikkat çeken Çolak, Japonya’da Kürtçe derslerin verilmesinden sonra Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın engelleme girişimini eleştirdi.

Bunun kendileri için hem beklenen hem de beklenmedik bir durum olduğunu belirten Çolak, şöyle devam etti:

“Özellikle üniversite yönetimi açısından beklenmedik bir durumdu. Böyle bir şeyin olabileceğini beklemiyorlardı ama Türkiye devletinin asimilasyon politikaları yıllardır devam ediyor. Türkiye’de anadilinde eğitim yıllardır engelleniyor. Biz bunu biliyorduk.
“Kürtçenin Uzak Doğu’da öğretilmesi, ders olarak verilmesi rahatsız etti. Burada Kürtçe öğrenenlerin bununla birlikte Kürt tarihini, kültürünü, müziğini ve yaşadıkları coğrafyayı tanımaları devleti rahatsız etti.”

Geçtiğimiz yıl başladı

Yaklaşık 40 öğrencinin katılımıyla 1 Nisan 2019’da başlayan Kürtçe dersleri, Japonya tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Üyesi Çolak tarafından haftada 4 saat verilen derslere çoğunluğu Japon olan öğrenciler katılıyor.

Üniversitenin en fazla rağbet gören seçmeli dersleri arasına giren Kürtçe derslerine, Japonların yanı sıra değişim programıyla üniversiteye gelen Çin ve Tayvanlı öğrenciler de ilgi gösteriyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sağlık Bakanlığı evde yapılması gerekenleri sıraladı
Sonraki Haber
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki cinsel taciz soruşturmasına 'görevsizlik'