Ana SayfaPolitika“Kadınlara yaptığınızın Yunanistan’ın mültecilere yaptığından farkı yok”

“Kadınlara yaptığınızın Yunanistan’ın mültecilere yaptığından farkı yok”

HABER MERKEZİ – 8 Mart’ta İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’nün ardından kadınlara işkence yapıldığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Buldan, AKP iktidarını eleştirerek sordu: “8 Mart’ta Taksim’de kadınlara yaptığınızın, Yunanistan’ın mültecilere gaz bombası atmasından bir farkı var mı?”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Meclis grup toplantısı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bu hafta Parlamento Kadın Grubu tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’nin dört bir yanından kadınların katıldığı toplantıda, partinin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuştu.

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Buldan, “Hepinizi baharın coşkusuyla sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Konuşmasında gazetecilere yönelik baskılara değinen Buldan, sözlerinin devamında yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya verilen 9 yıl 4 aylık hapis cezasına da tepki gösterdi.

Kararın hukuk dışı ve siyasi olduğunu belirten Buldan, “Asla tanımıyoruz. Selçuk Başkan kayyum yolsuzlukları ve hırsızlıklarını ortaya çıkardığı için hedef alındı” diye konuştu.

Cezaevinde bulunan tutuklu kadınları selamlayan Buldan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen eylem ve etkinliklere dair yaptığı açıklamada, “8 Mart’ta Amed’den İstanbul’a, İzmir’den Van’a, Adana’dan Ankara’ya ülkenin her bir yerinde meydanlardaydık, alanlardaydık” dedi.

“Haklarımıza sahip çıkmak için, savaşa, talana, sömürüye, ayrımcılığa karşı durmak için, kadına yönelik şiddete dur demek için, dayanışmayı büyüterek daha yaşanılır bir dünya inşa etmek için kadınlar her yerde bir araya geldiler. Hep birlikte özgürlüğü haykırdık, eşitliği haykırdık.”

‘8 Mart’ta kadınlara işkence yaptılar’

Sözlerini “Türkiye’de de kadın mücadelesi yeni bir direniş dalgası ortaya koymaktadır” diyerek sürdüren Buldan, “Günde neredeyse 3 kadının katledildiği, şiddetin erkek devlet, erkek iktidar, erkek yargı eliyle teşvik edildiği ağır bir süreç yaşıyoruz. Bunun en son örneğini İstanbul Taksim’de gördük” diye belirtti.

Kadınların tüm engellemelere rağmen Feminist Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştirdiğini anımsatan Buldan, “8 Mart’ta kadınlara işkence yaptılar. Hem gözaltına alınırken, hem otobüsün içinde hem de götürüldükleri yerlerde bunu yaptılar. Mültecilere gaz bombası atan Yunanistan’a ‘savunmasız insanlara gaz sıkmak barbarlıktır’ diyen AKP iktidarının sözcülerine bunu hatırlatıyorum. 8 Mart’ta Taksim’de kadınlara yaptığınızın bundan bir farkı var mı acaba? Hiçbir fark yok” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Sedat Suna / EPA

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadınların özgürlük alanını genişlettik” sözlerini de eleştirerek “Siz özgürlüğü değil kadın düşmanlığını genişletiyorsunuz. Kadınlar bunu görmüyor mu zannediyorsunuz? Siz kadın düşmanısınız. Bu sabittir. Tarihe de böyle geçtiniz” dedi.

Konuşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da eleştiriler getiren Buldan, “‘Sözde kadın hakları, kadın özgürleştirmesi. Kültürel terörizmin parçasıdır’ diyor bu bakan. Kadınların hak arayışını ‘terörizm’ olarak nitelendiren bu kafa kadın düşmanıdır. İşte bu kafanın yönetimde olduğu bir ülkede ne yazık ki her gün kadınlar katlediliyor” diye ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Onlar burada yaşayacak': 10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybedenler için 103 ağaç dikilecek
Sonraki Haber
Şırnak'ta 15 bölge yıl sonuna kadar yasaklandı