Ana SayfaCezaevleriKadınlardan ‘istismara af’ öngören düzenlemeye tepki: Faillere cesaret verecek

Kadınlardan ‘istismara af’ öngören düzenlemeye tepki: Faillere cesaret verecek

HABER MERKEZİ  – Cinsel suçlardan hüküm giyenlere af getirilmesini öngören yeni infaz düzenlemesine tepki gösteren kadın örgütleri yaptıkları açıklamada, bu uygulamanın kadına ve çocuğa yönelik şiddeti meşrulaştırıp, faillere cesaret vereceğini vurguladı.

AKP’nin, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle gündemine aldığı yeni infaz düzenlemesi, “kasten öldürme”, “terör ve örgütlü suçlar” hariç olmak üzere cezaevinde geçirilecek sürenin verilen cezanın yarı oranına indirilmesini öngörüyor.

Ancak bu kez AKP’nin ilk teklifinde yer almayan “uyuşturucu” ve “cinsel istismar” suçları da indirim kapsamına alındı.

Çok sayıda kadın örgütü, cinsel suçlara af getirmeyi planlayan düzenlemeye tepki gösterdi.

Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu tarafından 198 kadın örgütünün imzasıyla yayınlanan açıklamada, “İnfaz süresinde öngörülen bu indirimlerin kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceğini ve bu suçu teşvik edeceğini biliyoruz” denildi.

Bu düzenleme ile amaçlananın Corona virüsü salgınına dair önlem almak olmadığı savunularak, “Bu düzenlemeyle amacın yıllardır gündemde olan cezaevlerinin kapasitelerinin azaltılmasından ibaret olduğu açıkça görülmelidir” ifadeleri kullanıldı.

‘Bedelini yine kadınlar ve çocuklar ödeyecek’

Düzenlemenin kadın ve çocuklara yönelik suçlara teşvik edeceğini belirten kadınlar, açıklamada şunlara vurgu yaptı:

“Koronavirüs bahane edilerek cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddet suçlarının da infaz değişikliği kapsamına alınması; çocuk istismarı ve tecavüz faili olan ve kadınlara sistematik şiddet uygulayan birçok erkeğin dışarı çıkması, kadın ve çocukların hayatının tehlikeye girmesi anlamına gelmektedir.
Ülkemiz yargı pratiğinde özellikle kadına karşı şiddet ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçların yargılamalarında yanlış uygulanan iyi hal ve haksız tahrik indirimleriyle kısaldıkça kısalan cezaların infaz sürelerinde de ciddi oranlarda indirime gidilecek olmasının bedelini yine kadınlar ve çocuklar ödeyecektir.
Nitekim infaz süresinde öngörülen bu indirimlerin kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceğini ve bu suçu teşvik edeceğini biliyoruz. Aynı şekilde, kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırıdan hüküm giymiş faillerin infaz düzenlemesi ile topluma salıverilmesinin başta mağdur kadınlar olmak üzere tüm kadınlar için hayati risk oluşturacağını öngörüyoruz.
Bu kapsamda tüm milletvekillerini 3. yargı paketine konu olacağı söylenen infaz kanunu düzenlemelerinde her ne sebeple olursa olsun çocuğun cinsel istismarının, cinsel saldırının ve kadına yönelik şiddetin önünü açacak, kadın ve çocukları faillerle bir araya getirerek ciddi hayati risklere sebep olacak herhangi bir düzenlemeye karşı çıkmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz!
Biz kadınlar, kazanılmış haklarımızı korumak için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!”

‘Suçları meşrulaştırır’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Kadın Meclisleri de yaptıkları ortak açıklama ile bu düzenlemenin cinsel suçları meşrulaştıracağını vurguladı.

‘Düzenleme cinsel saldırıların önünü açar’

Rosa Kadın Derneği de düzenlemeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “muğlak ‘terör’ tanımı yüzünden cezaevlerinde olan bir çok gazeteci, siyasetçi, öğrenci, akademisyen, avukat ve insan hakları savunucusunu kapsamayan infaz tasarısının cinsel dokunulmazlığa karşı suç işlemiş kişileri kapsamasının kabul edilemez” olduğu kaydedildi.

“Düşünen, sorgulayan ve itaat etmeyenleri tek bir terör tanımına sığdırarak toplumsal muhalefeti baskılayan devlet erki, bugün de kendi yarattığı terör kavramını muhalifler üzerinde bir ölüm tehdidine çevirmektedir. Kendisine karşı işlenmiş olan ‘suçları(!)’ affetmeyen iktidar, başkasının özellikle de kadın ve çocukların vücut dokunulmazlığına karşı suç işlemiş olanlara yönelik hatırı sayılır bir yüce gönüllülük içerisindedir.”

Bu suçluların serbest bırakılmasının cinsel saldırıların önünü açacağı savunulan açıklamada, “Failin öngörülemez eylemleri sonucu mağdurun tekrar hayati tehlike yaşamasının da önünü açacaktır” denildi ve devamla şunlar kaydedildi:

“Cinsel şiddetin bu kadar ayyuka çıktığı, her gün yeni bir sürü cinsel saldırı/istismar vakasıyla boğuştuğumuz günümüz dünyasında bu suçların faillerini serbest bırakmak şiddeti ve cinsel saldırıları artıracak ve erken yaşta evliliğin önünü açacaktır. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giymiş olan kişilere karşı bu kadar kadirşinas davranan iktidar bu suçların mağduru olmuş kadın ve çocukların psikolojileri ve can güvenlikleri için hangi önlemleri almaktadır?
Tasarının toplum vicdanını yaralamayacak bir şekilde yeniden düzenlenerek, Kadın ve çocuklara yönelik şiddet suçlarının kapsam dışı bırakılmasını talep ediyoruz! Özgürlük ve eşitlik için mücadele eden, düşünen sorgulayan ve düşüncesini ifade ettiği için veya mesleki faaliyetlerini yürüttükleri için cezaevinde olan tüm tutuklu ve hükümlüler de infaz yasası kapsamında serbest bırakılmalıdır.”

Karınca, Ekmek ve Gül, JinNews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İhtiyarlara yer yok!
Sonraki Haber
'Corona' nedeniyle çalışma yoğunlukları arttı: Depo işçilerinin can güvenliği yok