Ana SayfaGüncelKarlov suikasti: Sekiz sanığa ağırlaştırılmış müebbet istemi

Karlov suikasti: Sekiz sanığa ağırlaştırılmış müebbet istemi

HABER MERKEZİ – Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin davada savcı, mütalaasını açıklayan savcı, beş sanık için 2’şer kez, üç sanık için birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 70 yıl 6 aya kadar hapis cezası istedi. Beş sanığın ‘örgüt üyeliği’nden 15 yıla kadar hapsini isteyen savcı, altı sanığın beraatini, firari sanıkların da dosyasının ayrılmasını talep etti.

Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikast sonucu öldürülmesine ilişkin görülen davanın duruşması Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

28 sanığın yargılandığı duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, sekiz sanık için “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Bu sanıklardan “fail” olarak kabul edilen beşi hakkında, Karlov suikastına ilişkin “kasten öldürmek” suçundan da birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenirken, “kasten öldürmeye yardım” ile suçlanan üç sanık hakkında 30’ar yıla kadar hapis talebinde bulunuldu.

Ayrıca bu sekiz sanığın, olay sırasında yaralanan üç kişiye ilişkin “kasten öldürmeye teşebbüs” suçu ile “genel güvenliği tehlikeye sokmak” suçlarından da 70 yıl 6’şar ay hapse çarptırılmaları istendi.

Sanıklardan beşinin “örgüt üyesi olmak” suçundan 15’er yıla kadar hapisleri talep edildi.

Aynı suçtan yargılanan altı sanığın beraati, aralarında Fethullah Gülen’in de bulunduğu firari dokuz sanığın dosyasının ise ayrılması istendi.

Kremlin’den dava yorumu

Davaya ilişkin Kremlin’den de yorum geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açıklanan mütalaaya ilişkin, “Türkiye’nin yargı sistemi ve savcı mütalaasıyla ilintili iç süreçleri hakkında yorum yapmayacağız, zira bu bizi ilgilendirmez. Bizim için mühim olan büyükelçimizin katillerinin cezalandırılması” dedi.

“Söz konusu davayı çok dikkatli bir biçimde izliyoruz. Türkiye’deki Rus büyükelçisine yönelik suikastın emrini verenlerin ve bu cinayeti gerçekleştirenlerin bulunacaklarına ve yasalar çerçevesinde cezalandırılacaklarına inanmak istiyoruz.”

Ne olmuştu

Andrey Karlov, 19 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da resim sergisi açılışı sırasında sırtından vurularak öldürülmüştü.

Katilin kimliği 1994 doğumlu, iki buçuk yıllık polis, Ankara’da çevik kuvvette görevli Mevlüt Mert Altıntaş olarak açıklanmıştı.




Önceki Haber
Tercih zamanı: "Ya onurlu bir dayanışma öreceğiz ya da tüm değerleri çöpe atacağız"
Sonraki Haber
Moskova'da İdlib zirvesi: Erdoğan-Putin görüşmesi başladı