Ana SayfaGüncelKızıldere Katliamı’nın üzerinden 48 yıl geçti, On’lar anılıyor

Kızıldere Katliamı’nın üzerinden 48 yıl geçti, On’lar anılıyor

HABER MERKEZİ – Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın idamlarını engellemek için NATO üssünde görevli İngilizleri kaçıran 10 devrimcinin katledilmesinin üzerinden 48 yıl geçti. THKP lideri Mahir Çayan ve dokuz arkadaşı Niksar’ın Kızıldere köyünde 30 Mart 1972’de öldürülmüştü. Bu vesileyle yapılan kimi açıklamalarla beraber, bundan 48 yıl önce Kızıldere’ye giden süreci, yaşananları hatırlatıyoruz.

Bugün, 30 Mart 1972’de Tokat’ın Kızıldere köyünde Mahir Çayan ve dokuz arkadaşının katledilişlerinin 48’inci yıl dönümü.

Devrimci 78’liler Federasyonu, bu vesileyle yaptığı yazılı açıklamada Kızıldere Direnişi’nin devrimci mücadelenin en önemli kesitlerinden biri olduğunu söyledi.

On’ların “Dönmeye değil, ölmeye geldik” dediğinin hatırlatıldığı açıklamada, “30 Mart 1972’de, kontrgerilla tarafından kuşatıldıkları Niksar-Kızıldere’de teslim olmaktansa, direnerek ölmeyi tercih ettiler” denildi.

Federasyon, “Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve gericiliğe karşı mücadelenin hiç solmayan kan çiçeklerinin, On’ların katledilişlerinin üzerinden bunca zaman geçmiş olmasına rağmen, dipdiri kalmış ve günümüze ulaşıp yön veren bu büyük devrimci mücadele mirasını yaratanların önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Devrimcilere yönelik saldırıların sürdürüldüğünün belirtildiği açıklamada, “bugün de faşist darbe artıklarının yine devrimcilere saldırdığı” kaydedildi.

“Katliamı, depremi, salgını fırsata dönüştürüp gözyaşından ve acılardan beslenen bu faşist darbe düzeni, yağmasına talanına devam ediyor” denildi.

Kızıldere’yi “devrime adanmışlığın, kararlılığın, fedakârlığın ve siper yoldaşlığının adı” olarak niteleyen Federasyon, “Devrimcilerin kapatmadığı hiçbir hesap kapanmış sayılmaz. Bu hesabı kapatmadık daha” dedi.

“Destansı bir direniş”

Halkların Demokratik Kongresi tarafından yapılan açıklamada da “Kızıldere, kederle anımsayacağımız bir mağduriyet değildir. Kızıldere’den bize kalan 1971 isyanının öncülerinin, kontr-gerilla güçlerine karşı destansı direnişinin mirasıdır” ifadelerine yer verildi.

Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Cihan Alptekin, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp’in Kızıldere’de tüm devrimci harekete bıraktıkları vasiyetin “özgürlük uğruna ortak mücadele” olduğunu vurgulayan Kongre, bu vasiyetin “hala yerine getirilmeyi bekleyen asli görev” olduğunu belirtti.

“Kızıldere’nin devrimcilerinin tarihsel öyküsü bizlere cesaret ve esin kaynağı olmaya devam etmektedir” denilen açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Halklarımız da Sur’da, Gever’de, Silopi’de, Cizre’de olduğu gibi Cerattepe’de, Hopa’da, Gezi’de diktatörlüğün saldırılarına göğüs gererken 10’ların ayak izlerini takip ediyor!”

Sosyal medyada anma

Öte yandan On’lar sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla da anıldı. Corona virüsü salgını nedeniyle evlerde kalanlar On’lar için şarkılar söyledi.

Kızıldere’de ne olmuştu?

12 Mart 1971 muhtırasının ardından yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesini engellemek isteyen THKP-C ve THKO militanları Ünye’deki NATO Radar Üssü’nde görevli iki İngiliz ve biri Kanadalı üç teknisyeni kaçırdı.

Eylemi, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kurucularından Mahir Çayan, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Hüdai Arıkan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, THKO lider kadrolarından Cihan Alptekin gerçekleştirdi.

Grup, kendilerini Tokat’ın Niksar ilçesindeki Kızıldere köyünde bekleyen Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp ile buluştu. 11 devrimci ve üç rehine köyün muhtarının evinde gizlendi.

Güvenlik güçleri 30 Mart sabahı gençlerin ve rehinelerin bulunduğu evi kuşattı.

Ankara Merkez Komutanlığı’ndan Tümgeneral Tevfik Türün tarafından yönetilen operasyonda, helikopterler ve ağır silahlar kullanıldı.

Evde kuşatılan grubun lideri Mahir Çayan çatıya çıkıp güvenlik güçlerine seslenerek teslim olmayacaklarını söyledi.

Bu sırada makineli tüfeklerle eve ateş açıldı ve Mahir Çayan başına isabet eden bir mermiyle hayatını kaybetti.

Çatıya açılan ateşin ardından güvenlik güçleri eve ağır makineli silahlar, havan topları ve roketatarlarla saldırdı.

Saldırı sona erdiğinde delik deşik olan evdeki on devrimci ve üç rehinenin hayatını kaybettiği anlaşıldı.

Devrimcilerden bazılarının canlı yakalandıktan sonra kurşuna dizildiği iddia edildi.

Dev-Genç Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise 2 gün sonra roket atarın çökerttiği sağanlığın altında yapılan arama sırasında yaralı olarak bulundu.

45 yıl önce öldürülen Mahir Çayan ve arkadaşları bugün çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Kızıldere’deki devrimciler

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından Mahir Çayan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Dev-Genç Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hüdai Arıkan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanı Cihan Alptekin, Fatsalı şoför Nihat Yılmaz, Fatsalı öğretmen Ertan Saruhan, Ünyeli çiftçi Ahmet Atasoy, Dev-Genç Genel Sekreteri Sinan Kazım Özüdoğru, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sabahattin Kurt, THKO militanı Ömer Ayna ve “Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü”nün kurucusu üsteğmen Saffet Alp.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu kuruldu
Sonraki Haber
Sancar: Alternatif bir bilim kurulu oluşturmak için adım attık