Ana SayfaGüncelKundura Sinema’nın Mart ayı programında sinemacı kadınlar var

Kundura Sinema’nın Mart ayı programında sinemacı kadınlar var

HABER MERKEZİ – Kundura Sinema, Mart ayı programında yönetmen kadınların çektiği belgesellerin yanı sıra 7​-8 Mart tarihlerinde ​”Sinemanın Kadın Öncüleri” başlıklı panel programı ve kısa film gösterimlerine ev sahipliği yapıyor.

Kundura Sinema, Mart ayı programında kadınların hikayelerini merkezine alan sinemacı kadınların filmlerine ev sahipliği yapıyor.

Programda kadınların çektiği sekiz belgeselin yanı sıra, 7​-8 Mart tarihlerinde ​”Sinemanın Kadın Öncüleri” başlıklı panel programı ve kısa film gösterimleri de olacak.

‘Romantic Comedy’

Programda yer alan belgeseller şöyle:

  • Yönetmen C​allisto Mcnulty​’nin ​Delphine et Carole, Insoumuses (2018) belgeseli 1970’lerin Avrupa’sında yasal kürtaj hakkı, ücretsiz doğum kontrol olanakları ve dönemin feminist gündemine dair pek çok konu oyuncu ve kadın hakları aktivisti Delphine Seyrig ile belgesel sinemacı ve video sanatçısı Carole Roussopoulos’nun bakış açısından aktarılıyor.
  • Elizabeth Sankey​, R​omantic Comedy (2019) belgeseli ile sinemada romantik komedi türünün geçmişine, şimdisine ve geleceğine odaklanıyor.
  • Sung-A-Yoon’​un Overseas (2018) filmi, ev işleri öğreten bir merkezde yurt dışında çalışmaya hazırlanan Filipinli kadınları konu alıyor.
  • Gabriel Mascaro’​nun Housemaids (2012) belgeseli yedi Brezilyalı gençten bir hafta boyunca evlerinde çalışıp aynı zamanda onlarla birlikte yaşayan hizmetçi kadınları kayıt altına almalarını istemesiyle ortaya çıkıyor. Yemek, temizlik, ütü, çocukların bakımı gibi pek çok ev içi işi üstlenen bu kadınları takip ediyor.
  • Alina Rudnitskaya’​nın yaklaşık yedi yıl boyunca kayıt altına aldığı üç kadın etrafında şekillenen ​School of Seduction belgeseli psikolog Vladmir Rakovsky’nin kurucusu olduğu bir okulda kadın olmanın zorlukları anlatılıyor.
  • Viktor Nordenskiöld​’ün ​The Feminister (2018) belgeseli, 2014-2019 yılları arasında İsveç Dışişleri Bakanlığı yapmış Margot Wallström’ü takip ediyor. Wallström’ü dört yıl boyunca kayıt altına alınan belgeselde bir taraftan bakanın korkusuz ve etkili eylemlerini gözler önüne sererken bir taraftan da uluslararası politik atmosfere ve bu atmosferde kadının yerine dikkat çekiliyor.
  • ​Julia Bünter​’in Fiancées (2019) belgeseli, evliliğe hazırlanan Mısırlı üç genç kadının öyküsünü anlatıyor.
  • Antonio Bigini ​ve Mariann Lewinsky’nin Ella Maillart: Double Journey (2015) belgeseli 20 yüzyılın en önemli gezginlerinden olan Ella Maillart’inin gözünden sömürgeciliği, cinsiyet normlarını ve uluslararası politikaları ele alıyor. Belgeselde Maillart’ın günlük ve mektupları oyuncu Irène Jacob tarafından seslendiriliyor.
‘Two Little Rangers

Kundura Sinema, ​7-8 Mart tarihlerinde C​anan Balan, Aslı Davaz ve E​lif Rongen Kaynakçı​’nın katılımıyla ​”Sinemanın Kadın Öncüleri” i​simli bir de panele ev sahipliği yapacak.

Panel, G​onca Varol’un piyanoda canlı müziği eşliğinde Alice Guy-Blaché’nin F​alling Leaves (1912) ve Two Little Rangers (1912) isimli sessiz filmleri ile başlayacak.

Panel programının birinci günü E​lif Rongen Kaynakçı ​ve ​Canan Balan arşivci ve araştırmacı gözüyle sinemanın kadın öncülerini bulmanın, hayat hikayelerini ortaya koymanın ve filmlerini ortaya çıkararak tarih yazımının seyrini değiştirmenin heyecanı ve zorlukları üzerine birikimlerini izleyiciler ile paylaşacak.

Ardından ​Sidney Franklin​’in sessiz filmi ​East is West​’i​n (1922) canlı müzik eşliğinde gösterimi gerçekleşecek.

Panel programının ikinci gününde ise Ivan Pravov v​e Olga Preobrazhenskaya​ Ryaza’nın Kadınları​ (1927) filmi gösterilecek.

Panel ve film gösterimleri ücretsiz olacak.

Kundura Sinema’nın P​azar Sinema Kulübü’nün Mart ayı konuğu ise yönetmen Luc Besson​’un Leon: The Professional (1994) filmi.


Programla ilgili ayrıntılı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

İstanbul Modern 8 Mart’ta kadınlara ücretsiz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Modern 8 Mart'ta kadınlara ücretsiz
Sonraki Haber
Türkiye, Suriye'ye ait bir savaş uçağını daha düşürdü