Ana SayfaGüncelKürt sorunundan ekonomiye: DEVA’nın parti programında ne var ne yok?

Kürt sorunundan ekonomiye: DEVA’nın parti programında ne var ne yok?

HABER MERKEZİ – Ali Babacan liderliğinde kurulan DEVA’nın programı belli oldu. Programda “Kürt sorununun çözümü için demokratik zeminin inşa edileceği” ifade edilirken, Suriye’deki Kürt güçleri için “terör örgütü” deniliyor. Aleviler ve anadili başlıklarının da yer aldığı parti programında, parlamenter sisteme geçilmesi gerektiği ifade edildi. Ekonomi, büyüme, işsizlik, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı da parti programında.

Genel Başkanı Ali Babacan olan Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) programı belli oldu.

Parti programında 9 başlık yer alıyor: Özgürlükçü, Katılımcı ve Çoğulcu Demokrasi, Adalet, Hukuk ve Yargı, Kamu Yönetimi, Ekonomi, Sektörel Politikalar, Sosyal Politikalar, Çevre, Kentleşme ve Afet Yönetimi, Güvenlik ve Savunma, Dış Politika.

Programın giriş kısmında “kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğüne dayalı, şiddet ve baskının yaşanmadığı bir Türkiye ideali” vurgusu yer alıyor.

Katılımcı ve çoğulcu demokrasiye vurgu yapılan parti programında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine Parlamenter Sisteme geçilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Basın ve ifade özgürlüğünün altının çizildiği programda, Anadolu Ajansı ve TRT’nin halkın doğru, tarafsız ve bağımsız haber almasını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılacağı belirtiliyor.

Kürt sorununa dair ne deniliyor?

DEVA’nın yeni anayasayı hayata geçirmeyi amaçladığının ifade edildiği programda, Kürt sorunu, Aleviler ve anadili konularına programın “Temel Hak ve Özgürlükler” başlığı altında altında yer veriliyor. Kürt sorunuyla ilgili kısım şöyle:

“Türkiye’nin insan haklarına dayalı demokratik bir hukuk devleti olma konusundaki eksiklikleri, Kürt sorununun da kaynağında yatan temel faktördür.
“Uzun bir tarihi arka plana sahip olan bu sorun, iktisadi, siyasi ve insani açılardan pek çok olumsuz sonuç doğurmaktadır.
“Hayati önemi haiz bu konunun birçok boyutu bulunmakla beraber esasında bu sorun, Kürt vatandaşlarımızın demokratik hak, özgürlük ve eşit vatandaşlık taleplerinin karşılanmasıyla ilgilidir.
“Demokrasi ve Atılım Partisi olarak Kürt sorununu, vatandaşlarımıza güven temelinde siyasi kanalları açık tutarak, taleplerin rahatlıkla tartışılacağı demokratik zemini inşa ederek, özgürlük alanlarını genişleterek ve hukuku tahkim ederek çözeceğiz.
“Kürt sorununu çözüme kavuşturmuş bir Türkiye’nin demokraside ilerleyeceğine, kaynaklarını ihtiyaç duyduğu alanlarda kullanarak ekonomisini güçlendireceğine, hukuki standartlarını yükselteceğine, dış politikada hareket alanını genişleteceğine ve sosyal dokusunu kuvvetlendireceğine olan inancımız tamdır.”

Aleviler için “gerekli adımların atılacağı” da ifade edilirken, “Vatandaşlarımızın inanç, kültür ve referans ekseninde, hak ve özgürlük taleplerini adalet temelinde karşılayacak, ötekileştirme hissi doğuracak uygulamaları ortadan kaldıracağız” deniliyor.

Bu bağlamda Alevilerin başta Cem Evlerine ilişkin talepleri olmak üzere inanç, düşünce ve davranış temelinde birikmiş sorunlarının çözüme kavuşturulması için gerekli adımların atılacağı kaydediliyor.

“İnsan onuruna zarar veren ve bir bütün olarak demokrasiyi tehdit eden nefret söylemlerine karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz” deniliyor.

Suriye’deki Kürt güçler için “terörist” ifadesi

Programın dış politikayla ilgili bölümlerinde ise Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt güçleri için “terör örgütü” kavramı kullanılıyor.

İlgili bölümde “FETÖ ve PYD/YPG gibi terör örgütlerine bazı ABD makamları tarafından verilen desteğin kesilmesi konusunda ısrarcı olacağız” deniliyor.

Ekonomi başlığı

Programda, ekonomi, büyüme, işsizlik, Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili kısımlar da yer alıyor.

“Büyüme modelinin köklü bir biçimde değişmesi gerektiğine inanıyoruz” denilen parti programında, üretken olmayan sektörler ile imar rantlarına dayalı bir büyüme yaklaşımından üretken sektörlere öncelik veren bir modele geçileceği kaydediliyor.

Sanayi, hizmet, tarım ve enerji sektörlerine yönelik kapsamlı dönüşümler öngören sektörel reform programlarının hazırlanacağı belirtiliyor.

Kurucular kurulunda kimler var?

AKP’den istifa eden Ali Babacan’ın partisinin 90 kişilik kurucular kurulu listesinde mevcut vekillerden sadece AKP’den istifa eden Mustafa Yeneroğlu yer alıyor.

Listede eski AKP’li bakanlardan Nihat Ergün, Sadullah Ergin ile Selma Aliye Kavaf, AKP’li eski vekillerden Ahmet Faruk Ünsal, Mehmet Emin Ekmen, Hatice Dudu Özdal da yer alıyor.

Hazine Müşteşarlığı da yapmış olan ekonomist İbrahim Çanakçı, Hazine Müsteşar yardımcılığı görevinde bulunmuş Cavit Dağdaş ile 15 Temmuz soruşturması kapsamında gözaltına alınıp sorgulanan eski AKP’li vekil İdris Şahin’in yanı sıra kamuoyunun yakından tanıdığı isimler dikkat çekiyor.


Karınca, MA, DW Türkçe, Duvar



Önceki Haber
Diyarbakır’da iki sağlık çalışanına şiddet
Sonraki Haber
Corona yayılıyor, dünyada son durum ne?