Ana SayfaGüncelMeclis’te kapalı kapılar ardında İdlib oturumu

Meclis’te kapalı kapılar ardında İdlib oturumu

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu kapalı oturumda İdlib’deki son durumu ele aldı. Ancak kapalı kapılar ardında yürütülen tartışmaları 10 yıl boyunca öğrenemeyeceğiz. Bu oturum öncesi CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grup toplantılarında da gündem İdlib’di.

TBMM Genel Kurulu, 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırının yaşandığı İdlib gündemiyle, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığında saat 15.00’de toplandı.

İktidar partisi AKP’nin isteği doğrultusunda kapalı yapılan oturumda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’deki son durum ve bölgeye yönelik başlatılan “Bahar Kalkanı” operasyonu hakkında Genel Kurul’a bilgi verdi.

Bakanların bilgilendirmesi sonrasında, İYİ Parti adına Bursa Milletvekili Kamil Erozan ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, MHP grubu adına grup başkanvekili Erkan Akçay, HDP adına Adana Millevtekili Tülay Hatimoğulları ve Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AKP adına Bursa Milletvekili Efkan Ala ile Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız konuştu.

Oturum 6 buçuk saat sürerken, TBMM İçtüzüğü gereği kapalı oturum tutanakları 10 yıl boyunca açıklanamıyor.

HDP’den kapalı oturum tepkisi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, İdlib’de yaşanan gelişmeler nedeniyle Meclis’te gerçekleştirilecek olan kapalı oturumla ilgili eleştirilerde bulunmuştu.

“Meclis, bugüne kadar zaten olağanüstü toplanmalıydı, bunu gerçekleştiremedi. NATO, Avrupa Birliği, BM toplandı ama TBMM bir türlü toplanamadı. Bu kadar geç toplanılmasını ve kapalı oturum yapılmasını yanlış buluyoruz” diyen Oluç, “İdlib meselesi halkın gözü önünde değil de kapalı kapılar ardında tartışılacak” sözleriyle tepkisini dile getirmişti.

Kapalı oturum öncesi grup toplantıları

Meclis’te yapılan kapalı oturum öncesi siyasi partiler grup toplantıları da gerçekleştirildi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, İdlib’deki saldırı sonrası yaptığı basın toplantısı üzerinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Akşener, iktidarın Rusya siyasetini de hedef alarak, “Rusya’nın Suriye’de ne işi olduğunu bilemeyecek kadar tarih cahili birinin, kendi ülkesinin neden orada olduğunu bilmesi mümkün mü?” şeklinde konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise partisinin Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, “İdlib’den geri çekilirsek eninde sonunda Hatay’dan olmamız kaçınılmazdır. Böyle olursa Suriye’deki kaosun Anadolu’ya ithali de mukadderdir” iddiasında bulundu.

İdlib’deki saldırıya ilişkin de ayrıntılar veren Bahçeli, 34 askerin hayatını kaybetmesine neden olan hava harekatına Rusya’ya ait uçakların da katıldığını savundu: “Rus uçakları da vardı ve ölüm saçmışlardı. Rejim uçaklarının arasında Rus uçakları vardı, kimi kandırıyorlar.”

Kılıçdaroğlu: Suriye’nin rejimini değiştirmek için özel bir çaba harcıyorsunuz

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise İdlib saldırısı sonrası gelişmelere değinerek, hükümeti “‘Türkiye’yi egemen güçlerin maşası konumuna sokmayın’ dedik. Komşumuz bir ülkenin rejimini değiştirmek için özel bir çaba harcıyorsunuz. Biz komşudaki yangına bir kova suyla değil, benzin bidonuyla gittik. Kimin işine yarıyor?” ifadesiyle eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da saldırının 36 saat ardından düzenlediği basın toplantısı üzerinden de eleştirerek, “sorumsuzluk” yaptığını savundu.


Sancar’dan çağrı: Savaşa yüksek sesle ‘hayır’ demeliyiz


İdlib saldırısının ardından neler oluyor?

Fotoğraf: Reuters

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetmişti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıklamıştı.

Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar gelirken, NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplanmıştı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıkmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söylemiş ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullanmıştı.

Saldırının ardından yaklaşık 1,5 gün sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu eleştirmiş, Türkiye’nin Suriye’den çekilmeyeceği mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde gelmişti.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği de yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in İdlib gündemiyle 5 Mart’ta Moskova’da bir araya gelecek.


Rusya’dan ardı ardına İdlib açıklamaları


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Valiliği'nden 'savaşa hayır' eylemlerine 10 Mart'a kadar yasak
Sonraki Haber
İBB'den toplu ulaşımın ardından müzelere de zam