Ana SayfaDünyaMilli Savunma Bakanlığı: Suriye’ye ait iki uçak düşürüldü

Milli Savunma Bakanlığı: Suriye’ye ait iki uçak düşürüldü

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’ye ait iki adet SU-24 tipi uçağın düşürüldüğünü açıkladı. SANA, düşürülen uçakların pilotlarının paraşütle atlamayı başardığını duyurdu.

Suriye devlet medyası, Türk askerlerinin İdlib üzerinde Suriye’ye ait iki uçağı hedef aldığını, pilotların paraşütle atlamayı başardığını duyurdu.

Reuters ve AFP haber ajanslarının Suriye resmi haber ajansı SANA’ya dayandırarak verdiği haberde başka ayrıntıya yer verilmedi.

Ardından konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bu haberleri doğruladı.

MSB’nin yaptığı yazılı açıklamada, “Bir SİHA’mızı düşüren Hava Savunma Sistemi ile diğer iki Hava Savunma Sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait iki adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

Operasyona ‘Bahar Kalkanı’ adı verildi

Suriye’ye ait uçakların düşürülmesi öncesi açıklamada bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 askerin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan operasyona ‘Bahar Kalkanı Harekatı’ adını verdiklerini duyurdu.

Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi bir maksatlarının olmadığını söyleyen Akar, “Niyetimiz rejimin katliama son vermesi radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Rusya’dan beklentimiz, rejimin saldırılarını durdurarak Soçi mutabakat sınırlarına çekilmesi için etkilerini kullanmasıdır. Birlik, gözlem noktası ve mevzilerimize yönelik saldırılara, meşru müdafaa kapsamında karşılık verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın… Meşru müdafaa kapsamında hedefimiz sadece birliklerimize saldıran Rejim askerleri ve unsurları olacaktır.”

SANA: Türkiye’ye ait bir SİHA düşürüldü

Bu gelişmelerden kısa bir süre önce SANA başta İdlib olmak üzere, Suriye’nin kuzeybatısı üzerindeki hava sahasının kapatıldığını bildirdi.

Bunun ardından Anadolu Ajansı, İdlib’de Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu.

Ancak SANA, İdlib’deki Serakib kasabası üzerinde düşürülen hava aracının uçak olmadığını, Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) olduğunu bildirdi.

İHA’nın Suriye ordusuna bağlı güçler tarafından düşürdüğü belirtilirken, AA ise paylaştığı tweet’i bir süre sonra sildi.

Fotoğraf: Reuters

İdlib saldırısı ve ardından neler oldu?

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Yine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Saldırının ardından yaklaşık 1,5 gün sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu eleştirdi, Türkiye’nin Suriye’den çekilmeyeceği mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde geldi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk artmış durumda.


Karınca, DW Türkçe

Rusya: Türkiye’yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı

Erdoğan: Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz

Osmanlı hayalinin bilançosu

Ne yapmalı, nasıl yapmalı?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki ilde erkek şiddeti: Boşanmak isteyen iki kadın öldürüldü
Sonraki Haber
HDP Kadın Meclisi'nin yeni dönem sözcüsü Ayşe Acar Başaran