Ana SayfaGüncelMoskova’da İdlib zirvesi: Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

Moskova’da İdlib zirvesi: Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

HABER MERKEZİ – TSK’nin hedef alındığı saldırıların ardından çatışmaların yoğunlaştığı İdlib’de Rusya ile Türkiye arasındaki kriz sürüyor. Moskova’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in İdlib’deki son durumu masaya yatıracağı görüşme başladı.

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde 27 Şubat’ta 34 Türk askerinin hayatını kaybetmesi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgedeki operasyonlarını genişletirken, çatışmalar da yoğunlaşmış durumda.

İdlib’deki krizin çözümü konusunda şu ana kadar uzlaşı yolu bulamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Moskova’da bir araya geldi.

Saat 14.00 sularında başlayan görüşmenin başlangıcında iki isim de kısa bir açıklama yaptı.

Erdoğan, yaptığı açıklamada özetle “Biliyorum ki şu anda dünyanın gözü burada. Bugün burada alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkemizi de rahatlatacaktır. Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Putin ise İdlib’deki saldırılara ilişkin “Hiçbir kimse Türk askerlerinin orada bulunduğunu bilmiyorlardı” dedi ve Suriye ordusunun da ciddi kayıplar verdiğinin altını çizdi.

İki liderin baş başa gerçekleştirdiği görüşme basına kapalı olarak devam ediyor.

Putin ve Erdoğan ikili görüşme sonrası heyetler arası görüşmede de bir araya gelecek. Daha sonra ortak basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor.

Ankara’dan ‘ateşkes’ talebi

İdlib’deki gelişmelerin ele alınacağı görüşmede Türkiye, Rusya’dan Suriye’de destek verdiği Şam yönetiminin operasyonlarını durdurmasını sağlamasını isteyecek.

Buluşma öncesi Ankara’da bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Moskova’ya giderken beklentilerinin acil bir ateşkesin sağlanması olduğunu söylemişti.

Çarşamba günü AKP’nin Meclis grup toplantısının ardından konuşan Erdoğan da görüşmeden beklentisinin “bölgede bir an önce ateşkes sağlamak” olduğunu açıklamıştı.

Son günlerde Rusya’dan ise Türkiye’nin operasyonlarını eleştiren açıklamalar gelirken Putin, İdlib’de tırmanan krizle ilgili geçen haftadan bu yana kamuoyuna bir açıklama yapmamıştı.

Bugünkü görüşme ayrıca Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geleceğini de belirlemesi açısından önem taşıyor.

Görüşme öncesi Rusya’dan Türkiye’ye suçlama

Fotoğraf: Tass

Erdoğan-Putin görüşmesinden sadece bir gün önce Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İdlib’de teröristlerin güçlendirilmiş bölgeleriyle Türk gözlem noktalarının kaynaşmış durumda olduğu” ifadesi kullanılmıştı.

Ayrıca Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal edip bölgeye asker yığdığı savunulmuştu.

Rusya analisti Kerim Has bu açıklamayı “Moskova, Ankara’ya karşı perdeyi yırttı” sözleriyle değerlendirmiş ve “İkili zirve ya çok kısa sürecek ya da çok uzun. Ortası yok” diye eklemişti.


Rusya: Türkiye uluslararası hukuku ihlal edip İdlib’e asker yığıyor

Putin-Erdoğan zirvesi öncesi Esad’dan açıklama

Rusya Dışişleri’nden ’93 Harbi’ paylaşımı




Önceki Haber
Karlov suikasti: Sekiz sanığa ağırlaştırılmış müebbet istemi
Sonraki Haber
Soylu'dan mülteci sayısını teyit etmeye çalışan gazeteciye: Sen kimin tarafındasın?