Ana SayfaEkolojiNASA Hasankeyf’in fotoğrafını paylaştı: ‘Bunun bir bedeli olacak’

NASA Hasankeyf’in fotoğrafını paylaştı: ‘Bunun bir bedeli olacak’

HABER MERKEZİ – NASA, baraj suları altında bırakılan Hasankeyf’in son görüntüsünü “Bunun bir bedeli olacak” sözleriyle paylaştı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ilısu Barajı’nın yapımı nedeniyle sular altında kalan, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in son halinin uydu fotoğrafını paylaştı.

Paylaşımda, 22 Şubat 2019 ile 12 Mart 2020 tarihlerine ait iki ayrı uydu fotoğrafının birleştirilmesiyle Hasankeyf’de yaşanan değişim gözler önüne serildi.

Fotoğrafın altında da şu ifadelere yer verildi:

“Barajın arkasındaki su seviyeleri günde yaklaşık 15 santimetre (6 inç) oranında artıyordu. Rezervuar sadece yaklaşık dörtte bir doludur ve önümüzdeki aylarda 50 metre daha (160 feet) daha yükselmesi beklenmektedir. Bu yakınlardaki binlerce mağarayı ve daha önce Romalılar, Moğollar ve Selçuklu Türkleri tarafından işgal edilen Hasankeyf kalesinin neredeyse tamamını su altında bırakmaya yetecek kadar.”

Fotoğrafla birlikte yayınlanan makalede ise Ilısu Barajı’nın yaratacağı etkiye vurgu yapıldı.

‘Bunun bir bedeli olacak’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre makalede, Türkiye’nin ekonomik büyümesi ve enerji bağımsızlığının desteklenmesine yardımcı olmak için barajın tasarlandığı savunularak, “Ama bunun bir bedeli de olacak” denildi.

Barajın yıkıcı etkilerine dikkat çekilen makalede, barajın 190 kilometrekarelik (74 mil kare) bir alanı kapsadığı hatırlatıldı.

Barajın tam kapasite dolmasıyla birlikte Hasankeyf’i neredeyse tamamen suya batıracağı ve 70 binden fazla insanı yerinden edeceği ifade edildi.

Makalede, barajla birlikte Suriye ve Irak’a su arzının da azalacağı kaydedildi.

Hasankeyf’in önemi

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.

Ancak bölgedeki Ilısu Barajı ile bu antik kent sular altında kalıyor.

Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, su tutma işleminin sonunda tamamen baraj suları altında kalacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nadira'nın rahminde bulunan erkek DNA'sına takipsizlik kararında yer verilmedi
Sonraki Haber
HDP'den hükümete sağlık, hukuk ve ekonomi alanlarında 'Corona' çağrısı