Ana SayfaGüncelNedeni ‘Corona’: Sağlık örgütleri Beyaz Miting’i iptal etti

Nedeni ‘Corona’: Sağlık örgütleri Beyaz Miting’i iptal etti

HABER MERKEZİ – 15 Mart Pazar günü düzenlenmesi planlanan Büyük Beyaz Miting, Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının tespit edilmesinin ardından iptal edildi.

Sağlık meslek örgütlerinin 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla sağlık alanında yaşanan şiddete dikkat çekmek amacıyla 15 Mart’ta Ankara Tandoğan’da düzenlemeyi planladığı “Büyük Beyaz Mitingi”, Sağlık Bakanlığı’nca Türkiye’de Corona virüsü (Covid-19) vakası tespit edildiğinin açıklanmasının ardından iptal edildi.

Mitingin iptaline ilişkin Türk Tabipleri Birliği’nde (TTB) basın toplantısı düzenlendi.

Sağlık meslek örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı basın toplantısında ortak açıklamayı TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu.

Basın toplantısında virüsle ilgili son bilgileri TTB Yeni Koronavirüs İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Özlem Azap verdi:

  • “Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki olguları izlerken, il il, eyalet eyalet vakanın görüldüğü yerlerin bilgilerini paylaşıyor. Hangi kent, hangi kasaba olduğuna kadar belirtiliyor. Türkiye’de bu bilgi paylaşılmadı ama umarım en kısa sürede paylaşılacaktır. Bunun hastanın bilgilerinin paylaşılmasından söz etmediğimiz çok açık. Sadece lokazisasyon olarak nerede yaşandığının paylaşılması bizim için önemli. Bu yüzden, vakanın hangi ilde tespit edildiğinin açıklanması gerekir.”
  • “Öncelikle şunu belirtmek gerekir; ilk olgu görüldü ama salgın başlamış değil. Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri 4 kategoriye ayırıyor: Birinci kategori şu ana kadar vakanın görülmediği ülkeler, ikinci kategori indeks vakanın görüldüğü ülkeler, üçüncü kategori kümelerin görüldüğü ülkeler ve dördüncü kategori de artık hastalığın yaygın olduğu ülkeler. Türkiye şu ana kadar vakanın görülmediği ülkeler kategorisindeydi, şimdi indeks vakanın görüldüğü ülkeler kategorisine girmiş oldu. Üçüncü kategoriye geçmek İtalya örneğinden hareket edersek an meselesi. Logaritmik artıyor. Olgu sayıları arttığında ne sıkıntı yaşayacağımızı biraz yaşayarak göreceğiz, yaşamamayı umarak. Şu an hastanelerimizin depolarına baktığımızda malzeme konusunda bir sıkıntı yaşanma olasılığı varmış gibi görünüyor maalesef; maske, eldiven konusunda. Biz öksüren, hapşıran kişilerin topluluk içerisinde olacaklarsa kullanmalarını öneriyoruz ama halkımızın maske temini konusunda da bir sıkıntı var, hasta olmayan kişiler de maske kullanıyor, maskeye ulaşmak hiç kolay değil.”
  • “Bu hastalık gelecekti, dünya nüfusunun yarısını etkileyecek, bu anlamda bunu bir felaket olarak görmemek gerekli, görülmemesi şaşırtıcıydı aksine. Tedbirlerimizi alarak, panik yapmadan, risk gruplarını koruyarak aşmaya çalışacağız. Ve tabii şeffaflıkla…”
  • “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun hazırladığı bir rehber var, temas halinde nelerin yapılması gerektiği ayrıntılarıyla yazıyor. Örneğin şüpheli vakayla aynı yerde bulunmuş olan insanların bilgilerine ulaşılarak onların mutlaka takip altına alınması gerekir. Bunlar yapılmıştır diye düşünüyorum ben, yazılı bilgiler bunlar, çok da bilinen şeyler. Bu hastalık bulguları çıkmadan 14 gün önceki süre içinde temas ettiği kişiler takip altına alınmalıdır, alınmıştır diye düşünüyorum.”

Bakanlıkla görüşülecek

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman da, virüsün Türkiye’de olmasının çok muhtemel olduğunu ve vakanın görülmesinin an meselesi olduğunu başından beri yaptıkları açıklamalarda dile getirdiklerini belirterek, “Şüphelenilmediği için test yapılmıyordu, test yapılmadığı için de tanı konulamıyordu. Durum buydu. Şimdi ise tanı varsa izolasyonun, şüphe varsa karantinanın son derece şeffaf ve açık yapılması lazım” diye konuştu.

Adıyaman ayrıca, uzun süredir TTB’nin ve sağlık meslek örgütlerinin randevu talebine yanıt vermeyen Sağlık Bakanlığı’nın yarın saat 17.00’de görüşme talebinin kabul ettiğini belirterek, görüşmede hem sağlıkta şiddeti hem de gündemdeki konuların ele alınacağını, görüşmenin ardından saat 18.00’de bakanlık önünde bir de basın açıklaması yapılacağını sözlerine ekledi.


Ortak basın açıklamasına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merkel: Corona Almanya nüfusunun yüzde 60-70'ine bulaşabilir
Sonraki Haber
Papatya