Ana SayfaEkonomiOECD ‘Corona’ nedeniyle küresel büyüme tahminini düşürdü

OECD ‘Corona’ nedeniyle küresel büyüme tahminini düşürdü

HABER MERKEZİ – 2020 için küresel ekonomik büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 2,5’e indiren OECD, Corona virüsün yayılmaya devam etmesi durumunda oranın yüzde 1,5’e kadar düşebileceğini açıkladı. OECD, Türkiye için ise 2020’deki büyüme beklentisini yüzde 3,0’dan yüzde 2,7’ye düşürdü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) “Corona virüsü: Dünya Risk altında” başlıklı raporunu açıkladı.

Rapora göre, virüs nedeniyle 2020 için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 2,4’e düşürüldü.

OECD’ye göre, küresel ekonomik büyüme, virüs salgınının arz ve talebe darbe vurması ve merkez bankaları ve hükümetlerin hızla değişen duruma tepki vermekte güçlük çekmeleri ile birlikte son 10 yıldır görülmeyen seviyelere gerileyecek.

OECD, durumun daha da kötüleşmesi halinde, sağlık bakım ve ekonomik teşvik için “tüm büyük ekonomilerde koordineli politika adımları gerekeceğini kaydetti.

Dünya ekonomisin risk altında olduğuna dikkat çeken kurum, salgının Asya-Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde yayılmaya devam etmesi durumunda küresel ekonomik büyümenin yüzde 1,5’e kadar düşebileceğini ileri sürdü.

“Birçok ülkeyi resesyona sürükleyecek”

Virüsün halihazırda oldukça büyük çaplı insani sorunlara ve büyük bir ekonomik sıkıntıya yol açtığına dikkat çeken OECD raporunda “Büyüme beklentileri büyük ölçüde belirsiz kalmaya devam ediyor” denildi.

OECD Baş Ekonomisti Laurence Boone, Reuters’a yaptığı açıklamada “Bu olumsuz senaryonun ana mesajı, birçok ülkeyi resesyona sürükleyecek olması, bu nedenle etkilenen bölgelerde mümkün olan en kısa sürede önlem alınmasını istiyoruz” dedi.

Geçen hafta dünya borsalarının yaklaşık 8 trilyon dolar değer kaybetmesinin ve salgının yayılmaya devam etmesinin küresel ekonomiye etkisinin beklenenin üstünde olabileceğine dair endişelerin artmasıyla birlikte, ABD Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirme sinyali vermişti.

Türkiye için büyüme beklentisi düşürüldü

OECD 2020 yılı için Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminini ise yüzde 3’ten yüzde 2.7’ye düşürürken, 2021 yılına yönelik öngördüğü yüzde 3.2 büyüme tahminini yüzde 3.3’e yükseltti.

Türkiye 2019 yılını yüzde 0.9’luk büyüme rakamıyla tamamlamıştı.


* Resesyon, kelime anlamı olarak “durgunluk” olarak tanımlanmakta. Birkaç aydan daha uzun süren ekonomi genelinde belirgin bir düşüşü temsil eder. Başka bir deyişle ülke ekonomisinde ki büyüme hızının, nüfus artış hızından daha düşük olması sebebiyle kişi başına düşen milli gelirin yerinde saymasıdır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Avrupa'ya yönelenlerin sayısı yakında milyonlu rakamlarla ifade edilecek
Sonraki Haber
İki sınır arasında: Yunanistan tarafından notlar