Ana SayfaDünyaPortekiz’den ‘Corona’ süresince mültecilere eşit hak ve hizmet

Portekiz’den ‘Corona’ süresince mültecilere eşit hak ve hizmet

HABER MERKEZİ – Birçok ülke sınırlarındaki mültecileri salgınla baş başa bırakırken Portekiz, oturma izni başvurusu değerlendirme aşamasında olan herkese bir süreliğine daimi oturma izni verecek. Amaç; ‘Corona’ süresince göçmenlerin sağlık ve kamu hizmetlerinden yararlanabilmesi.

Portekiz’de oturma izni başvurusu beklemede olan yabancı ülke vatandaşlarının her biri 30 Mart tarihinden itibaren daimi oturma iznine sahip kimseler olarak değerlendirilecek.

Ayrıca yine başvuru süreci devam ettiğine dair kanıt sunan sığınmacılar da bu kapsama alınacak. Bu durum en az 1 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

Reuters’a konuşan ülkenin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Claudia Veloso’nun açıklamasına göre bu uygulamadaki amaç, ‘Corona’ süresince oturma iznine sahip olmayan kişilerin sağlık hizmeti, sosyal yardım, banka hesabı, iş ve kira kontratı dahil olmak üzere çeşitli kamu hizmetlerinden yararlanabilmesi.

Sınır devriye görevlileriyle başvurucuların temasının en aza indirilmesinin de amaçlandığını belirten Veloso’nun açıklaması şöyle: “İnsanlar başvuruları işleme alınmadığı için sağlık ve kamu hizmeti haklarından mahrum bırakılmamalılar. Bu istisnai zamanlarda göçmenlerin hakları güvence altına alınmalıdır.”

Portekiz’de son durum

Yetkililer Portekiz’de vaka sayısının Mayıs ayının sonunda tavan yapacağı tahmininde bulunuyor.

Ülkede an itibarıyla tespit edilen vaka sayısı 5 bin 170. Ayrıca ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 100’ü buldu.

Fotoğraf: Global Imagens

Vaka sayılarının arttığı ülkede, oturma izni başvurusunda bulunanların sayısı tam olarak bilinmiyor, fakat resmi kayıtlara göre 2019 yılında Portekiz’de ikamet eden göçmen sayısı 580 bin düzeyinde. Öte yandan sadece 2019 yılında oturma izni verilen kişi sayısı 135 bin.

Portekiz’de göçmenlerin çoğunluğunu Brezilyalılar oluşturuyor. Brezilyalıların yanı sıra çok sayıda Romanyalı, Ukraynalı, Büyük Britanyalı ve Çinli göçmen de bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Evde kalın' çağrısı yapan HDP'li Remziye Tosun hakkında soruşturma
Sonraki Haber
Canlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye ve dünyada son durum