Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Resmi açıklamanın yaşlılar üzerinden yapılması insanları ayrımcılığa yönlendirdi”

“Resmi açıklamanın yaşlılar üzerinden yapılması insanları ayrımcılığa yönlendirdi”

HABER MERKEZİ – Emekliler Dayanışma Sendikası, Covid-19 salgını tedbirlerinin öncelikle 65 yaş ve üstü yurttaşlara yönelik olmasını kınadı. “65 yaş üstündeki savunmasız insanlarımızı yük ve diğer insanlara karşı risk teşkil eden, genç insanları yaşlılara karşı ayrımcı davranışlarda bulunmaya ve kendi sağlıkları için risk oluşturduğunu düşünmeye yönlendirmiştir” denilen açıklamada, ‘Corona’ günlerinin kuşaklararası dayanışmayla atlatılabileceği vurgulandı.


Haber: Hasan Özhan Ünal


Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını Türkiye’de de can kayıplarına neden oluyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklamaya göre, virüse bağlı ölümlerin sayısı 44. Tespit edilen vaka sayısı ise bin 872’ye ulaşmış durumda.

Türkiye’de ilk vakanın 11 Mart’ta açıklanmasının ardından ülkede çeşitli tedbirler de alınıyor.

Bu tedbirlerden biri de sadece 65 yaş ve üstü yurttaşların dışarı çıkmasının sınırlandırılması.

İçişleri Bakanlığı, 21 Mart’ta yayınladığı genelge ile “65 yaş ve üstü, ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarının sınırlandırıldığını” duyurmuştu.

Öyle ki hükümetin aldığı bu tedbirin sokaktaki karşılığı ise yaş almış insanların adeta ‘günah keçisi’ne dönüştürülmesi oldu.

Bazı 65 yaş üstü insanların sınırlandırmaya uymaması karşısındaki tutum da bir ‘uyarıyı’ aştı ve emekli maaşıyla geçinmek zorunda olmalarına rağmen fahiş para cezaları uygulandı.

Bir örneği geçtiğimiz günlerde İstanbul Bakırköy’de yaşandı. KHK ile ihraç edilen öğretmen Nursel Tanrıverdi’nin haber takibini yapan 68 yaşındaki gazeteci Necdet Özsaygın’a “65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı” gerekçe gösterilerek 3.150 TL ceza kesildi.

‘Resmi anlayışla geldiğimiz yer burası’

Hal böyleyken söz konusu uygulamaya ve toplumun tutumuna dair açıklama yapan Emekliler Dayanışma Sendikası, “Yaşlılığı hastalık olarak kabul eden, yaşlıları emeklileri ekonomiye yük sayan, yürüttüğü ekonomik sosyal politikalarla emeklileri-yaşlıları toplumsal yaşamın dışına atan resmi anlayışla geldiğimiz yer burası” dedi.

Sendikanın Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘salgın günlerinde yaşlılarımıza yaklaşımlarını ibretle izliyoruz’ denilerek, söz konusu yasağın, salgından kaçınmak için verilen resmi mesajların yaştan bağımsız herkes için geçerli olması gerektiği vurgulandı.

“Özellikle koronavirüs için tanımlanan ciddi sağlık riskleri popülasyonda yaygındır. Yaş grupları arasında yüksek riskler mevcuttur ve birçok yaşlı insanın altta yatan sağlık durumu yoktur.
“Avrupa’da resmi açıklamalar ‘bağışıklık sistemi düşük ve kronik hastalıkları olan herkesin birinci derecede risk altında’ olduğu şeklinde yapıldı.Hangi hastalığın yaş baz alınarak kesin sınırları çizilebilir. Tıp biliminde böyle bir kural var mı?
“Beş kişiden birinin diyabet hastası olduğu, kalp krizi riskinin 40-45 yaşlara düştüğü, 13 milyonun açlık sınırının altında ücretle çalıştırıldığı, dört milyonu aşkın genç insanın işsiz olduğu, sağlıklı ve dengeli beslenemediği gerçeği ortada duruyor.”

Yukarıda belirttikleri durumu vurgulayan Emekliler Dayanışma Sendikası, “Koronavirüs salgını tedbirleri için yapılan ilk açıklamanın yaşlılar üzerinden yapılması, 65 yaş üstündeki savunmasız insanlarımızı yük ve diğer insanlara karşı risk teşkil eden, genç insanları yaşlılara karşı ayrımcı davranışlarda bulunmaya ve kendi sağlıkları için risk oluşturduğunu düşünmeye yönlendirmiştir” ifadelerini kullandı.

‘Salgın günlerini kuşaklararası dayanışmayla atlatacağız’

Topluma hedef gösterildiği belirtilen 65 yaş üstü insanların toplumda aktif rol oynadığı ve hala ücretli çalıştığı hatırlatılarak, devletin görevlerini yerine getirmediği vurgulandı.

“Gerçekleri görmeyen bilimi, emeği ve tüm değerleri inkar eden resmi açıklamaları, toplumsal yaşam içinde yaşlılara karşı tutumları, davranışları, söylemleri şiddetle kınıyoruz” diye devam eden sendika, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’nun resmi açıklamalarını dinleyip, uyguladıklarını belirtti.

Açıklama şu sözlerle noktalandı:

“Karşılaştığımız haksızlıkları, yanlışları eksikleri dile getirmeye devam edeceğiz.
“Koronavirüs salgını günlerini kuşaklararası dayanışmayla, sevgiyle, güç birliğiyle atlatacağımıza inanıyoruz.
“Herkese sağlıklı yaşama ve yaşlanmalar diliyoruz…”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zonguldak'ta fabrikanın çatısından düşen işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Rusya'da 7.5 büyüklüğün deprem: Tsunami uyarısı yapıldı