Ana SayfaGüncelRusya: Türkiye uluslararası hukuku ihlal edip İdlib’e asker yığıyor

Rusya: Türkiye uluslararası hukuku ihlal edip İdlib’e asker yığıyor

HABER MERKEZİ – TSK’nin hedef alındığı saldırıların ardından çatışmaların yoğunlaştığı İdlib’de Rusya ile Türkiye arasındaki kriz sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İdlib’de teröristlerin güçlendirilmiş bölgeleriyle Türk gözlem noktalarının kaynaşmış durumda olduğu” ifadesi kullanıldı. Ayrıca Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlâl edip bölgeye asker yığdığı savunuldu. Rusya analisti Kerim Has bu açıklamayı “Moskova, Ankara’ya karşı perdeyi yırttı” sözleriyle değerlendirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’de Türkiye’nin gözlem noktaları ile desteklediği Esad karşıtı grupların mevzilerinin “birleştiğini” savundu.

Açıklamada, “siviller ile Rus hava üssü Hmeymim’in bulunduğu bölgelerin her gün topçu atışı altında olduğu” iddia edildi.

Reuters’ın Rus Ria ajansına dayandırdığı habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov imzalı yazılı açıklamada Türkiye, İdlib’de asker ve silahtan arındırılmış bölge oluşturulması konusunda Moskova’yla yapılan anlaşmalardaki yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlandı.

Açıklamada Türkiye’nin anlaşmaya uymak yerine Esad karşıtı muhalif birliklere yardım ettiği ifade edildi.

Konaşenkov ayrıca, Türkiye’nin İdlib’e “mekanize birlikler oluşturmaya yetecek kadar asker yığdığını”, bunun da uluslararası hukukun ihlâli olduğunu ifade etti.

“Moskova, Ankara’ya karşı perdeyi yırttı”

Konuya dair Rus TASS haber ajansının haberini paylaşan Rusya analisti Kerim Has, “Moskova, Ankara’ya karşı artık perdeyi yırttı” yorumunda bulundu.

Rusya’nın Türkiye’yi uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladığını anımsatan Has, 5 Mart’taki Putin-Erdoğan görüşmesinde Moskova’nın “kartlarını tümüyle açıktan oynayacağını” söyledi.

Has, “İkili zirve ya çok kısa sürecek ya da çok uzun. Ortası yok” değerlendirmesinde bulundu.

https://twitter.com/Kerim_HAS/status/1235137608067493888?s=20

Erdoğan ve Akar ne dedi?

Rusya’nın iddialarına Türkiye’den henüz yanıt gelmedi.

Ancak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisin Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İdlib’deki operasyona işaret ederek, “Hiçbir şehidimizin ve gazimizin kanı boşa gitmiyor” dedi.

Erdoğan, “36 şehit verdiğimiz saldırı sonrasında Avrupa’ya gitmek isyeten mültecilere kapıları açıtk bu yaptığımız uluslararası hukuka uygundur” diye konuştu.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, direkt Rusya’dan gelen bu açıklamaya yanıt olmasa da bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin “meşru müdafaa hakkını” kullandığını ifade etti.

Akar, İdlib’deki hedeflerinin ise birliklere saldıran rejim askerleri ve unsurları olduğunu ekledi.

Milli Savunma Bakanı, “Rusya Federasyonu’ndan beklentimiz, garantör ülke olarak taahhütlerini yerine getirmesi ve bu kapsamda rejimin saldırılarını durdurması ve Soçi Mutabakatı sınırlarına uyması için rejim üzerindeki etkisini kullanmasıdır” diye konuştu.


Erdoğan-Putin görüşmesi yarın: Taraflardan açıklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan-Putin görüşmesi yarın: Taraflardan açıklama
Sonraki Haber
Edirne Valiliği: Yunanistan sınır birlikleri ateş açtı, bir mülteci öldü