Ana SayfaGüncelSabiha Gökçen’deki uçak kazası: Kaptan pilota ev hapsi şartıyla tahliye

Sabiha Gökçen’deki uçak kazası: Kaptan pilota ev hapsi şartıyla tahliye

HABER MERKEZİ – Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkarak üç kişinin ölümüne neden olan uçak kazasında tutuklanan kaptan pilot M. A., ev hapsi şartıyla tahliye edildi.

Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı yolcu uçağı, 5 Şubat Çarşamba günü saat 18.19’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş sırasında pistten çıkması sonucu burun ve kuyruk bölümleri parçalanmıştı.

Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt isimli yolcular hayatını kaybederken, 180 kişi de yaralanmıştı.

14 Şubat’ta ifadesi alınan yardımcı pilot Ferdinant Pondaag, kuleden ‘inmemeleri’ yönünde uyarı almadıklarını söylemişti.

Kaptan pilot M. A., 24 Şubat’ta ‘taksirle birden çok kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan tutuklanmıştı.

Avukatı Melih İhsan Şahin, 3 Mart’ta, müvekkili hakkında tutuklama kararını veren İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sunduğu dilekçeyle tutuksuz yargılanmasını talep etmişti.

Aylık tutukluluk incelemesini yapan Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, kaptan pilot M.A.’nın “ev hapsi” şartıyla tahliyesine karar verdi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da tahliye kararına itiraz etti.

Ne olmuştu?

Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı Boeing 737 tipi yolcu uçağında ikisi bebek 177 yolcu, dört mürettebat ve iki pilot bulunuyordu.

Kazanın ardından Pegasus Havayolları uçağının kara kutularının Almanya’nın Braunschweig şehrindeki Alman Havacılık Kaza Soruşturma Bürosu (BFU) tesislerinde Amerikalı yetkililerin nezaretinde deşifre edildiği basına yansımıştı.

İddiaya göre kara kutulardan, olumsuz meteorolojik şartlardan kule ve hatta pist bakım hatalarına kadar bir dizi ihmal çıkmıştı.

Yine açıklamaların aksine kazada pilot hatasının düşük seviyelerde olduğu belirtilmiş, “sert iniş” tanımlaması ise raporda reddedilmişti.

Basına yansıyan kara kutu deşifresinde, “Pistin uzunluğu 3 bin metre. Uçak, sanılanın aksine pistin ortalarına veya sonuna doğru sert olarak değil, normal bir mesafe olan pistin 705’inci metresine indi” deniliyordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu iddiaları yalanlayan yazılı bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada, sadece kara kutularla ilgili incelemelerin 15 Şubat’ta sonuçlandığı belirtilmiş; kaza ile ilgili ön rapor ve daha sonra nihai rapor ortaya çıktığında bakanlığın kamuoyunu bilgilendireceği belirtilmişti.

Ancak henüz ön rapor ve nihai rapor hazır değilken Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında kaptan pilotun tutuklanmasına karar verildi.

Kaptan pilot M.A., “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla tutuklanarak, Maltepe Cezaevi’ne götürülmüştü.


Uçuruma yuvarlanan uçak değil, sistemin ta kendisi – Bahadır Altan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Selçuk'tan "idam" videosu açıklaması: Gözden kaçmış, ben de onaylamıyorum
Sonraki Haber
Yasağın da başladığı Yunanistan'da son durum