Ana SayfaGüncelSabiha Gökçen’deki uçak kazası: ‘Pilot Türkçe bilmediğinden kulenin dediklerini anlamadı’

Sabiha Gökçen’deki uçak kazası: ‘Pilot Türkçe bilmediğinden kulenin dediklerini anlamadı’

HABER MERKEZİ – Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkarak üç kişinin ölümüne neden olan uçak kazasına ilişkin hazırlanan ön raporda, kulenin uçağa kazadan önce aktardığı ilk bilgileri Türkçe olarak verdiği fakat ikinci pilotun Türkçe bilmemesi sebebiyle bunları anlamadığı belirtildi.

Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı yolcu uçağı, 5 Şubat Çarşamba günü saat 18.19’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş sırasında pistten çıkması sonucu burun ve kuyruk bölümleri parçalanmıştı.

Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt isimli yolcular hayatını kaybederken, 180 kişi de yaralanmıştı.

Kazaya ilişkin hazırlanan ön rapor, soruşturmanın yürütüldüğü Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Raporda, kulenin, uçağa kazadan önce aktardığı ilk bilgileri Türkçe olarak verdiği fakat ikinci pilotun Hollanda yurttaşı olması ve Türkçe bilmemesi sebebiyle bu bilgileri anlamadığına yer verildi.

Hazırlanan raporda, “Ses kayıtlarına göre inişten yaklaşık 6 dakika önce uçağa düşen yıldırım sebebiyle hava aracında herhangi bir sorun olma ihtimali nedeniyle pilotlardaki stresin arttığı ve bir an önce iniş yapılmak istendiği belirlenmiştir” denildi.

“Taksi yolu civarında manuel frenleme yapılmadığından 6 saniye boyunca hava aracının hızında yavaşlama yönünde değişiklik meydana gelmemiş; hemen akabinde ivedilikle frenleme başlatılmış, pist sonuna kadar bu şekilde devam edilmiştir.”

Ayrıca raporda uçağın gerekli tüm bakımlarının yapılmış olduğu tespitine de yer verildi.

Ne olmuştu?

Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı Boeing 737 tipi yolcu uçağında ikisi bebek 177 yolcu, dört mürettebat ve iki pilot bulunuyordu.

Kazanın ardından Pegasus Havayolları uçağının kara kutularının Almanya’nın Braunschweig şehrindeki Alman Havacılık Kaza Soruşturma Bürosu (BFU) tesislerinde Amerikalı yetkililerin nezaretinde deşifre edildiği basına yansımıştı.

İddiaya göre kara kutulardan, olumsuz meteorolojik şartlardan kule ve hatta pist bakım hatalarına kadar bir dizi ihmal çıkmıştı.

Yine açıklamaların aksine kazada pilot hatasının düşük seviyelerde olduğu belirtilmiş, “sert iniş” tanımlaması ise raporda reddedilmişti.

Basına yansıyan kara kutu deşifresinde, “Pistin uzunluğu 3 bin metre. Uçak, sanılanın aksine pistin ortalarına veya sonuna doğru sert olarak değil, normal bir mesafe olan pistin 705’inci metresine indi” deniliyordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu iddiaları yalanlayan yazılı bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada, sadece kara kutularla ilgili incelemelerin 15 Şubat’ta sonuçlandığı belirtilmiş; kaza ile ilgili ön rapor ve daha sonra nihai rapor ortaya çıktığında bakanlığın kamuoyunu bilgilendireceği belirtilmişti.

Ancak henüz ön rapor ve nihai rapor hazır değilken Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında kaptan pilotun tutuklanmasına karar verildi.

Kaptan pilot M.A., “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla tutuklanarak, Maltepe Cezaevi’ne götürülmüştü.


Uçuruma yuvarlanan uçak değil, sistemin ta kendisi – Bahadır Altan




Önceki Haber
Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsünü pandemi ilan etti
Sonraki Haber
Weinstein'a ‘basit cinsel saldırı ve tecavüz’ suçundan 23 yıl hapis