Ana SayfaGüncelSadece bir yılda ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten 100 bin kişi soruşturuldu

Sadece bir yılda ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten 100 bin kişi soruşturuldu

HABER MERKEZİ – Son bir yılda ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 30 binin üzerinde dava açılırken, 100 binin üzerinde kişi soruşturmaya tabi tutuldu. Verileri bildiren hukukçu Kerem Altıparmak, “TCK 299 kaldırılmalı” diyor.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Kerem Altıparmak, son bir yılda ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 30 binin üzerinde dava açıldığını, 100 binin üzerinde kişinin ise soruşturmaya tabi tutulduğunu söyledi.

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söyleyen Altıparmak, bu maddenin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Altıparmak şu hususlara dikkat çekti:

“Sözleşmeye aykırı olduğu için 299. madde esas alınamaz, uygulanamaz. Bu hakimin söylediği şekilde bile kimseye uygulanamaz. AİHM kararlarındaki çizgi ise şu: Kral dahi olsa bir kişi, diğer bütün insanlardan daha ayrıcalıklı şekilde korunamaz.
“Anayasadaki eşitlik ilkesinin de sorunlu bir sonucudur bu. AİHM içtihadı olmasaydı bile böyle bir karar vermek gerekirdi. Bence yetmez ama evet. Ben eninde sonunda 299’un kaldırılacağını düşünüyorum.”

TCK 299. madde

Maddenin gerekçesinde “Cumhurbaşkanının devleti temsil etmesi ve Anayasa’da belirtilen görev ve yetkileri göz önüne alınarak onun kişiliğine yöneltilen hareketin bir bakıma devlet kuvvetleri aleyhine cürümlerden sayılması gerektiği düşüncesinden hareketle bu madde kaleme alınmış ve cumhurbaşkanına karşı hakaret müstakil bir suç haline getirilmiştir” deniyor.

Maddeye göre cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cinsel tacizi açıkladı, sürgün edilip, mobbinge maruz bırakıldı
Sonraki Haber
Erdoğan: Bir vaka var, salgın değil tek bir örnek