Ana SayfaGüncel‘Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan buzdağının görünen kısmı’ diyen TTB’den öneriler

‘Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan buzdağının görünen kısmı’ diyen TTB’den öneriler

HABER MERKEZİ – Covid-19 pandemisinin ancak şeffaflık ve bilimsellik ile yönetilebileceği uyarısını tekrarlayan Türk Tabipleri Birliği, tedavi gören hasta sayısının Sağlık Bakanı’nın açıkladığı sayının kat be kat üzerinde olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan rakamlar buzdağının görünen kısmını temsil etmektedir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türkiye’de açıklanan yeni tip Corana virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını verilerine dair yazılı bir açıklama yaptı.

TTB, virüs ilgili Türkiye’ye ilişkin verilerin resmi kanallardan ve ayrıntılı olarak paylaşılmasını ve klinik ve radyolojik olarak tanısı alan hastaların, aksi kanıtlanıncaya kadar Covid-19 kabul edilerek, gerekli önlemlerin buna göre alınmasını istedi.

“Ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil”

Toplumun ve sağlık çalışanlarının önemli bir kısmını tehdit eden salgının bilançosunu sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük tweetlerinden takip edilebildiğine dikkat çekilen açıklamada “Sağlık Bakanlığı’nın veya bir başka resmi kurumun web sitesinden ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil” denildi.

Dün (25 Mart) açıklanan rakamlar itibariyle uygulanan test sayısının son derece yetersiz ve nüfusu Türkiye ile karşılaştırılabilecek büyüklükteki birçok ülkenin neredeyse onda biri kadarı olduğunu belirten TTB, “Yeteri kadar test yapılamamasının sonucunda, sayın bakanın açıkladığı pozitif test sayısının ülkemizin salgın karşısındaki tablosunu açıklamakta yetersiz kaldığını biliyoruz” dedi.

Açıklamada, sağlık kuruluşlarına Covid-19 şüphesi ile başvuran, klinik özellikleri ve/veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme bulguları Covid-19 hastalığı ile uyumlu olan ve çoğu tedavi gören hasta sayısının açıklanan testi pozitif hasta sayısının kat be kat üzerinde olduğunu belirtti.

“Bir başka ifadeyle Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan rakamlar buzdağının görünen kısmını temsil etmektedir. Türk Tabipleri Birliği ve sahadaki hekim arkadaşlarımız hastanelerde durumun böyle olduğunu çok yakından bilmekte ve takip etmektedir.”

Yapılması gerekenler

Pandeminin ancak şeffaflık ve bilimsellikle yönetilebileceği uyarısını tekrarlayan TTB, ivedilikle yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

  • Pandemiye ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalı.
  • Bu veriler hastalığın şehirlere, yaş, cinsiyet ve mesleklere göre dağılımını içermeli.
  • Testi pozitif olan hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız olarak klinik ve radyolojik olarak Covid-19 ile uyumlu olguların sayısı da verilmeli.
  • Klinik ve radyolojik olarak Covid-19 hastalığı ile uyumlu hastaların ve temas ettiklerinin belirlenmesi ve izolasyonu için aktif bir çalışma yürütülmeli.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tahir Elçi cinayeti iddianamesi: Tanıklar ve kameralar vurulma anını görmedi
Sonraki Haber
Telekonferans yöntemiyle yapılan G20 liderler zirvesi sona erdi