Ana SayfaÇalışma YaşamıSalgınla işsizlik arasına sıkıştırılan işçiler ölümle sınanıyor

Salgınla işsizlik arasına sıkıştırılan işçiler ölümle sınanıyor

HABER MERKEZİ – Dünya çapında yarım milyon insanı hasta eden ve şimdiye kadar binlerce kişinin ölümüne sebep olan Corona virüsü nedeniyle Türkiye’de kimi önlemler alınsa da binlerce işçi hala risk altında. “Evde kal” çağrıları yapılıyor ancak birçok işçi evini geçindirmek için çalışmak zorunda, yani dışarıda. Organize sanayi bölgelerindeki durum işçilerin hali pürmelâlini özetler nitelikte. Buralardaki duruma dikkat çeken HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, konuyu Meclis’in gündemine taşıdı. İşçiler salgınla işsizlik arasına sıkıştırılmış durumda: ya güvencesiz çalışma ya işten çıkarılma ya da ücretsiz ‘izin’.


Haber: Pelin Özkaptan


Corona virüsü nedeniyle sürekli “Evde oturun” çağrıları yapılsa da fatura ve kirasını ödemek zorunda olan işçiler evde oturamıyor. Hatta kimi iş kollarında iş yoğunluğu artmış durumda.

Örneğin salgın nedeniyle kapatılan mağazaların depolarında çalışan işçilerin mesaileri, online satışlar nedeniyle tavan yaptı.

İnşaat işçileri de hala mesaide. Geçtiğimiz günlerde inşaat işkolundaki üç sendika risk altında olduklarına dikkat çekerek, şantiyelerin kapatılmasını istedi. Ancak muhataplar sessiz.

Ya güvencesiz çalışma ya işten çıkarılma ya da ücretsiz “izin”

Organize sanayi bölgelerindeki durum işçilerin hali pürmelâlini özetler nitelikte. Buralardaki fabrika ve atölyeler hala faal. Binlerce işçi çalışıyor. Antep sanayisi iyi örneklerden biri.

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, binlerce işçinin çalıştığı Antep sanayisinde, fabrika ve işyerlerinde erkek ve kadın işçilerin en asgari sağlık ve temizlik koşulları olmadan, olası bir virüs salgını durumundan korunacak hiçbir önlem alınmadan çalıştırıldığını söylüyor.

İşin bir diğer boyutu da salgının vurduğu fabrikalarda çalışan işçilerin işlerinden olmaları. Bazı fabrikalar faaliyetlerini askıya alırken, işçilerin çoğu ücretsiz izne gönderildi.

Konuyu Meclis’in gündemine taşıyan Toğrul, salgın nedeniyle Antep’te kaç iş yerinin çalışmalarına ara verdiğini, buralarda kaç işçinin işine son verildiğini sordu.

Toğrul’un, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt’ten yanıtını istediği tek soru bu da değil.

İşsizlik fonundan tüm işsizlerin yararlanması için bakanlığın bir çalışma içinde olup olmadığını da soran Toğrul, hükümetin açıkladığı 100 milyar TL’lik ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne dikkat çekti.

Söz konusu “paket”te işverenler çin SGK primlerinin, kredi borçlarının ve vergi borçlarının ertelenmesi gibi konular yer alırken, işçiye dönük bir şey yok.

Buna dikkat çeken Toğrul, “Açıklanan bu paket içerisinde üretim yapan işçiler için herhangi bir koruma önleminin yer almamasının nedeni nedir?” diye sordu.

‘Corona’ya karşı beş kişiden fazla insanın bir araya gelmesi önerilmiyor ancak işçiler aynı ortamda çalışıyor, yemek yiyor.

Bu durumun vehametine de dikkat çeken Toğrul, “Bu durumda işçiler nasıl korunacak?” sorusuna da yanıt istedi.

Salgın yayılıyor, ölümler artıyor

Türkiye’de şimdiye kadar Corona virüsü nedeniyle 59 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Ülkede 2 bin 433 de vaka bulunuyor an itibariyle.

Ancak hastalığın yayılacağı ve bu rakamların her geçen gün katlanarak artacağı sır değil.

İtalya’da işçiler Corona virüsüne karşı önlem alınmayan fabrikalarda grevde

Bu duruma karşı önlem olarak faaliyetine ara veren işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin verilmesini talep eden Toğrul, halihazırda işsiz olan tüm işçilere de koşulsuz, şartsız işsizlik sigortası fonundan maaş bağlanacak bir sistemin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.


İnşaat işçileri: Canımız hiçe sayılıyor, şantiyeler kapatılsın

‘Corona’ nedeniyle çalışma yoğunlukları arttı: Depo işçilerinin can güvenliği yok

“‘Corona’ya karşı önlem alınmazsa işçilerin grev hakkı var”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevleri: Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya kalp krizi geçirdi
Sonraki Haber
Kanal İstanbul’un ilk ihalesi ‘Corona’ günlerinde yapıldı