Ana SayfaGüncelSelçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay hapis cezası

Selçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Yerine kayyum atandıktan sonra bir itirafçının iddiaları üzerinden “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mızraklı’nın avukatlarından Cihan Aydın, kararın “ısmarlama delillerle” verildiğini belirtirken, Mızraklı ise dışarıya gönderdiği mesajında “El ele, yürek yüreğe ve omuz omuza vererek güzel yarınları müjdeleyebiliriz” dedi ve ekledi: “Bu zalimler pek yakında kaçacaklar.”

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan, ardından da 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmayı yurt içi ve yurt dışından çok sayıda siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi izledi.

Hakkında 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezası istenilen Mızraklı’nın katılmadığı duruşmada avukatları Zülal Erdoğan, Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın ve Muhsin Bilal hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) kaydının yapılmasıyla başlanan duruşmada, iddia makamı önceki duruşmada Mızraklı’ya ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla hapis cezası verilmesi yönündeki mütalaasını tekrarladı.

Savcının ceza istemli mütalaasına karşı Mızraklı’nın avukatı Cihan Aydın, karara tepki göstererek, “Yüz tavşandan bir at çıkmaz, yüz kuşkudan da bir delil çıkmaz. Siz bu haliyle bir karar verirseniz yüz tavşandan at yapmış olursunuz. İsterseniz adaleti kurun isterseniz asın. Kuyuya tükürmeyin belki bir gün siz de su içersiniz” dedi.

Mızraklı’nın avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise müvekkilleri Mızraklı’nın 600 km uzağa gönderildiğine dikkat çekerek, “Neden gönderildi? Burada cezaevi mi yok?” diye sordu.

Mızraklı’nın güvenlik gerekçesiyle duruşmalara getirilmediğini belirten Aktar, savunma hakkının engellendiğine dikkat çekti.

Yüz yüzelik ilkesinin ihlal edildiğini vurgulayan Aktar, “SEGBİS’le dinlediniz, bir karar vereceksiniz. Bu adil değil. Siz bir yargılama faaliyeti yapmadınız. Delilleri tartışmadınız” dedi.

Davanın politik bir dava olduğunu söyleyen Aktar, “Buna karşı avukatların mücadele etme şansı yok” diyerek, Mızraklı’nın tahliyesini istedi.

9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası

Avukatların yaptığı savunmalar ardından kararının açıklayan mahkeme heyeti, Mızraklı’ya ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmesine karar verdi.

Duruşma sonrası HDP Milletvekillerinin adliye önünde yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi.

Polis milletvekillerini kalkanlarla ablukaya aldı. Yaşanan uzun süreli gerginliğin ardından vekiller, açıklama  yapmadan adliye önünden ayrıldı.

“Hukuka aykırı deliller üzerinden ceza verildi”

Mahkeme kararını bianet’e yorumlayan Avukat Zülal Erdoğan ise “Altı sınırdan uzaklaştılar, hukuka aykırı deliller üzerinden ceza verdiler. Bu hukuksuzluğun son bulması için mücadele edeceğiz” dedi.

Erdoğan, “Savcı, itirafçının beyanlarına dayanarak ceza talep etmişti. Dosya içine delil diye konulan bütün iddiaları hukuka aykırı buluyoruz. Hukuki süreç devam edecek” diye konuştu.

İstinafa, Yargıtay’a, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini belirtti.

HDP’den açıklama

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Mızraklı’ya verilen cezaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “düzmece iddianameler ve asılsız iftiracı/itirafçı beyanlarıyla Mızraklı’ya hapis cezası verildiği” ifade edildi.

“Halkımızın iradesine vurulan kelepçeleri bugüne kadar tanımadık, bundan sonra da tanımayacağız” denilen açıklama şöyle devam etti: “İnsanlık tarihi zorbalıkların, gaddarlıkların ama aynı zamanda onurlu mücadelelerin ve kazanımların da tarihidir. Partimiz ve halkımız zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden vazgeçmeyecektir.”

Mızraklı’dan mesaj

Öte yandan HDP Basın Bürosu, Mızraklı’ya ait bir mesaj paylaştı. Mesaj şöyle:

“Her şeyden daha çok iyiliğe, sevgiye, aydınlığa ve barışa ihtiyacımızın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Kötülüğe karşı iyiliği, karanlığa karşı aydınlığı, korkuya karşı cesareti ve çatışmaya, savaşa karşı barışı büyütme vakti.
“Verilen kararlar hukukun, yargılamanın iğdiş edildiği, siyasetin sopası ve gölgesine dönüşmüş kararlardır; saygı duymuyorum.
Hakikat her zaman olduğu gibi, bütün bu süreçleri bitirecek ve aydınlığa vesile olacaktır. El ele, yürek yüreğe ve omuz omuza vererek güzel yarınları müjdeleyebiliriz.
“Sizlere bir haberim var. Bu zalimler pek yakında KA-ÇA-CAK-LAR. Çok fazla kötülük ve günah biriktirdiler. İyiliğin ve güzelliğin ışıkları üzerinizden eksilmesin.”

Ne olmuştu?

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’den aday olan Mızraklı, yüzde 62,93 ile 490 bin 507 oy alarak büyükşehir belediye başkanı olmuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mızraklı, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden alınmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ekim 2019 günü gözaltına alınmış, bir gün gözaltında tutulan Mızraklı, 22 Ekim’de çıkarıldığı mahkemede Hicran Berna Ayverdi isimli bir tanığın beyanları gerekçesiyle ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarıyla tutuklanmıştı.

Mızraklı, “örgüt üyeliği”nden bir itirafçının iddiaları üzerinden tutuklanmıştı.

2016’da Nusaybin’de güvenlik güçlerine teslim olan Bermal kod adlı örgüt üyesi Mart 2019’daki beyanında, Mızraklı’nın özel bir hastanede genel cerrah olarak görev yaptığı dönemde, yaralı bir örgüt mensubunu ameliyat ederek güvenlik görevlilerine bildirmeksizin ertesi gün taburcu ettiğini iddia etmişti.

Mızraklı ise ifadesinde örgüt mensubunu ameliyat ettiğine dair iddiaları reddetmiş ve itirafçının beyanlarını üçüncü şahısların ağzıyla verdiğini savunmuştu.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı, bianet ve BBC Türkçe’den yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kışanak ve Tuncel'e tahliye yok
Sonraki Haber
Avrupa'da hızla yayılıyor: Almanya'da Corona'dan ilk ölümler